Anmeldelse af Monopoly
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Får du også blod på tanden ved at spille om magt og penge, så er Monopoly det helt rigtige brætspil! Her gælder det om at være den, som laver de bedste handler og klogeste investeringer. Du skal købe og sælge grunde fra spillepladen, bygge huse og hoteller og, ikke mindst, sørge for at holde din forretning kørende, så du ikke skal låne i banken for at overleve. Må den bedste forretningsmand eller forretningskvinde vinde!
Hvad handler Monopoly om?
I brætspillet Monopoly handler det om at investere og tage chancer, så man hele tiden øger sin egen indtjening, mens modstanderen kører direkte mod afgrunden og konkursen. I spillet indgår du i en verden af hurtige handler og hårde kontanter. Du starter med et beløb på lommen, og så er formålet, at du skal forsøge at forstørre beløbet – men pas på, for du kan også risikere, at det bliver dig, der ender uden en eneste krone på lommen!
Investér i ejendomme rundt omkring på spillepladen og byg huse og hoteller på dem – så vil du hurtigt kunne se, hvordan pengene begynder at trille ind! Men vær opmærksom på, hvor stor din egen kassebeholdning er. Du kan nemlig risikere at få en bøde, et skattesmæk eller skulle betale penge til en anden deltager – og har du ingen penge, så er der kun en udvej: Du skal sælge en af dine ejendomme. Har du ingen ejendomme, så begynder det at se sort ud.
Vinderen af Monopoly er den person, som i sidste ende står tilbage med pengene og har monopol på ejendommene. Og det kan være svært at regne ud, hvordan man kommer dertil. Du kan nemlig aldrig vide dig sikker i Monopoly – men du kan tage chancen og investere dér, hvor du tror på den største profit i det lange løb. Om det så er det rigtige valg, du har truffet, finder du først ud af gennem spillet.
Monopoly minder på mange måder om det danske spil Matador. Der er dog nogle variationer mellem de to spil, som produceres af henholdsvis Brio (Matador) og Hasbro (Monopoly). Blandt andet er spillepladen cirkulær i Matador, mens den i Monopoly er firkantet. Foruden det, er der nogle få forskelle i nogle af reglerne. Du kan læse alle regler for Monopoly-spillet længere nede i denne anmeldelse.
Hvad medfølger i købet af Monopoly?
- Spillebræt
- To terninger
- En ‘tempoterning’
- 8 brikker med forskellige karakterer
- 28 ejendomskort
- 16 chancekort
- 16 samfundskassekort
- Et bundt MONOLOLY-penge
- 12 hoteller
- 32 huse
- Spilleregler på dansk
Spiloplevelse
I Monopoly gælder det om at have et køligt overblik og forstå sig på handler, tal og store pengesummer. Derfor anbefales det, at børn og unge fra 8-9 år kan være med i spillet. To til otte deltagere kan være med i kampen om at blive den største i forretningsverden, som både kræver, at man hele tiden tænker fremad, men også overvejer de valg, man træffer her og nu.
Monopoly er den slags spil, der kan få en til at pakke mobilen og andre forstyrrende elementer væk, fordi man hele tiden skal holde øje med sin egen forretning og modstanderens træk. Er man fokuseret og klog i sine valg, kan man være heldig at blive indehaver af stort set det hele i sidste ende.
Spillet tager som udgangspunkt mere end 45 minutter. Men er man flere, der er klar til at gå i kløerne på hinanden for at få de gode ejendomme og handler i hus, kan man sagtens sidde med spillet i flere timer.
Spilgennemgang
Begyndelsen
- Én af spillerne vælges til at være bank/ansvarlig for pengene.
- Den bankansvarlige uddeler 30.000 kroner til hver deltager, som skal fordeles på følgende måde: 2 x 5000 kr., 5 x 2000 kr., 7 x 1000 kr., 5 x 500 kr., 4 x 100 kr. og 2 x 50 kr.
- Den bankansvarlige skal beholde resten af pengene, samt skøderne, husene og hotellerne.
- Banken er ansvarlig for alle spillets udbetalinger/indbetalinger (undtagen leje, der betales til ejeren), samt handel med skøder og løsladelseskort, der handles indbyrdes mellem spillerne.
- “Prøv lykken”-kortene lægges i en bunke på midten af spillepladen med bagsiden opad.
Midten
- Alle spillere placerer deres spillebrik ved “START”.
- Man kan eventuelt slå med terningerne om, hvem der skal starte. Den person, som slår det højeste antal øjne med terningen, må starte spillet. Alternativet er, at den bankansvarlige starter.
- Spilleren slår med de to terninger, og rykker sin spillebrik det antal felter, som terningens øjne viser.
- Herfra gælder der forskellige regler, alt efter, hvilket felt, man lander på. Du kan læse en uddybende forklaring af reglerne længere nede i anmeldelsen, men her skitserer vi kort nogle af de vigtigste regler:
- Hvis en spiller lander på en ejendom, der endnu ikke er ejet er nogen, kan spilleren vælge at købe ejendommen. Ejendommene har forskellige priser, og derfor er der også forskel i indtægten på dem.
- Når en spiller ejer alle ejendomme i den samme farvegruppe, kan spilleren begynde at bygge huse og hoteller, som kan være med til at øge indtægten – hvis en af modstanderne lander på et af de felter, som spilleren ejer, skal modstanderen nemlig betale et beløb. Og beløbet stiger, hvis der er et hus eller et hotel på det felt.
- Der er felter på spillepladen, som ikke består af en ledig ejendom; På disse felter skal spilleren trække et “Prøv lykken”-kort fra kortbunken i midten af spillepladen. På kortene kan der stå forskellige krav til spilleren, som har trukket kortet: Betal skat, indkræv penge – eller måske endda: Ryg i fængsel!
- Herefter går turen til venstre, og næste deltager slår med terningen.
Afslutningen
- Når en spiller ikke længere kan betale de penge, han/hun skylder til banken eller i leje, må personen melde sig bankerot. Den person, som sidder med penge i afslutningen af spillet – og altså ikke er gået bankerot – er vinderen af spillet.
Monopoly regler
Alt efter, hvilken udgave af Monopoly, man spiller, kan der være forskelle i reglerne. Som udgangspunkt er der dog følgende regler, der er god grund til at sætte sig ind i, før man kaster terningerne til det første spil Monopoly.
Start
Hver gang, en spillers brik passerer “start” – uanset om det er ved at lande på feltet, eller blot passere, får spilleren 2000 kr. af banken.
Dobbeltslag
Hvis du slår dobbelt, dvs. to ens terninger, må du rykke din spillebrik, følge de regler, der er på spillepladen og derefter slå igen. Men slår du to ens terninger 3 gange i træk, ryger du i fængsel.
Fængsel
Der er tre forskellige årsager til at ryge i fængsel:
- Hvis du lander på feltet “ryk i fængsel”
- Du trækker et kort med teksten “ryk i fængsel”
- Du slår et dobbeltslag tre gange i træk
Når du ryger i fængsel, er din tur slut. Det betyder også, at du ikke kan modtage de 2000 kr., man får for at passere start. Sådan kommer du ud af fængslet:
- Hvis du blot har landet på et felt, hvor der står “ryk i fængsel”, er du bare på besøg – derfor kan du slå med terningen igen i næste runde.
- Hvis du er røget i fængsel på anden måde, skal du enten; slå to ens terninger inden for dine næste tre slag, bruge dit “kom ud af fængsel”-kort, hvis du har trukket det eller købe det af en anden spiller, eller du kan betale en bøde på 50 kr. inden for dine næste to slag.
Selvom du er i fængsel, kan du godt købe og sælge huse og hoteller, og du kan også indsamle leje.
Banken
Fra start udpeges en person, som er ansvarlig for banken. Den bankansvarlige er som udgangspunkt med i spillet, men hvis man spiller mere end 5 personer, anbefales det, at den bankansvarlige ikke er med som deltager i spillet.
Foruden pengene, passer banken på skøder, huse og hoteller, som kan sælges og købes af alle spillere. Banken udbetaler løn og bonusser. Den sælger og auktionerer ejendomme, den sælger huse og hoteller og udlåner penge, når dette er krævet i spillet. Banken indsamler alle lån, skatter og bøder.
Banken kan ikke gå konkurs. Hvis der ikke er flere fysiske pengesedler tilbage, kan den bankansvarlige selv lave nogle pengesedler ved at skrive på et almindeligt stykke papir.
At købe grunde
Hver gang du lander på en ejendom, som ikke har nogen ejer, kan du købe grunden i banken. Prisen står på det felt, grunden ligger på. Når du har betalt, får du det skøde, som passer til grunden. Du skal vende skødet, så alle kan se, at du ejer grunden. Hvis du ikke ønsker at købe grunden, kan banken sælge grunden på auktion til den spiller, der byder højest. Banken skal fastlægge et beløb, som budrunden starter på.
Huse og hoteller
Når en spiller ejer alle grunde i én farvegruppe, kan spilleren købe et hus fra banken og placere huset på de ejede grunde. Prisen for husene kan ses på det skøde, du fik, da du købte grunden.
Du kan bygge op til fire huse pr. grund. Du skal dog hele tiden bygge jævnt; Det vil sige, at du ikke kan bygge tre huse på én grund i en farvegruppe, hvis der kun er ét hus på en anden grund i samme farvegruppe. Det samme gælder, når du skal rykke husene ned igen – dette skal også ske jævnligt.
Når en spiller har fire huse på hver grund i en komplet farvegruppe, kan spilleren købe et hotel og placere det på én af grundene i farvegruppen. Spilleren returnerer husene til banken, og betaler den pris for hotellet, som stod på skødet. Der kan kun stå ét hotel på hver grund.
Når banken ikke har flere huse eller hoteller at sælge, må de personer, som ønsker at bygge, vente til der er ledige bygninger i banken. Hvis banken har et begrænset antal bygninger tilbage, kan de deltagere, som ønsker at bygge et hotel eller et hus, byde om de sidste bygninger i banken.
At betale leje
Når en spiller lander på en ejet ejendom, skal ejeren indsamle husleje. Prisen på huslejen står på det skøde, som ejeren har fået ved indkøb af grunden. Hvis ejendommen er pantsat, skal der ikke betales leje – her skal skødet vende med bagsiden opad.
Hvis én spiller ejer alle skøder i én farvegruppe, kan spilleren indsamle dobbelt husleje fra den person, som lander i farvegruppen. Hvis spilleren ovenikøbet har hoteller eller huse på grunden, stiger lejen yderligere.
Ejeren skal selv være opmærksom på at indsamle leje – hvis turen er gået videre til den næste spiller, kan lejen ikke længere indhentes.
Salg af grunde og bygninger
Grunde, der endnu ikke har fået nogen bygning, kan sælges til andre spillere. En grund kan dog ikke sælges, hvis der står et hus eller et hotel på en af grundene i samme farvegruppe.
Huse og hoteller kan sælges til banken for halvdelen af den pris, der blev betalt for huset eller hotellet, da det blev købt af banken. Alle huse i en farvegruppe skal sælges én ad gangen, i den modsatte rækkefølge af, da de blev købt. Alle hoteller i én farvegruppe kan enten sælges på én gang, eller de kan sælges ét hus ad gangen (et hotel = fire huse), på samme måde, som når husene sælges.
Indkomstskat
Hvis du lander på feltet med “skat”, kan du enten betale 2000 kr. til banken, eller du kan betale 10 procent af din samlede pengebeholdning til banken – dette indebærer den samlede pris for dine kontanter, dine ejendomme og dine bygninger.
Realkreditlån/pantsætning
Grunde uden bygninger kan blive pantsat til banken når som helst. Hvis en grund med bygninger skal pantsættes, skal bygningerne på grunden sælges til banken først. Værdien af pantsætningen står på det skøde, ejeren fik ved køb af grunden.
Når en grund er pantsat, kan der ikke indhentes leje. For at stoppe pantlånet, skal ejeren betale beløbet af pantsætningen plus 10 procent ekstra.
Når alle grunde i en farvegruppe ikke længere er pantsat, kan spilleren igen begynde at bygge huse på ejendommen.
Konkurs
Du bliver erklæret konkurs, hvis du skylder mere, end du kan betale.
Hvis du skylder penge til en anden spiller, skal du give spilleren alle dine værdier og trække dig fra spillet. Dette gøres ved, at huse og hoteller sælges til banken for halvdelen af den pris, du betalte fra start. Pengene gives til den spiller, du står i gæld hos. Hvis du har pantsatte grunde, skal disse også gives videre til spilleren.
Hvis du skylder penge til banken, skal du aflevere alle dine aktiver og værdier til banken. En spiller, som er erklæret konkurs, skal trække sig fra spillet. Den spiller, som undgår at gå konkurs, har vundet spillet.
Historien om Monopoly
I 1904 opfandt Elizabeth J. Magie forgængeren til Monopoly – spillet blev kaldt The Landlord’s Game og betyder “Udlejerens spil”. Ifølge det online brætspilsforum, BoardGameGeek, var formålet med spillet at vise, hvordan ejendomsspekulanter udnyttede lejere til at tjene penge, fordi spillet som regel endte med, at én spiller fik monopol på størstedelen af pengene – heraf navnet Monopoly. Spillet blev dog ikke til det helt store i hænderne på Elizabeth J. Magie.
Til gengæld opfandt Charles Darrow i 1933 et spil, som var baseret på The Landlord’s Game. Han endte med at udgive spillet, der fik navnet Monopoly. I 1935 fik han patent på spillet, mens salget allerede var begyndt i store dele af USA. Spillet blev udgivet af Parker Brothers. Egentlig afviste Parker Brothers i første omgang at udgive spillet, da de ikke kunne forestille sig, at det blev nogen stor succes – spillet var for kompliceret.
Det skulle dog vise sig, at de tog fejl! Da Charles Darrow døde i 1967, kunne han bryste sig af at have udgivet et af de største brætspil gennem tiderne. Før hans død, modtog spillet den famøse pris, Game of the Century, altså århundredets spil.
I 1991 blev Parker Brothers opkøbt af det amerikanske Hasbro, der i dag udgiver Monopoly. Spillet er blevet udgivet i 103 lande og oversat til mere end 37 sprog, og er derfor et af de mest velkendte brætspil over hele verden. Så hvis du pludselig står i en situation, hvor du gerne vil spille et brætspil med nogen fra et andet land, så prøv at foreslå en omgang Monopoly!
Det stopper dog ikke her; Monopoly har nemlig haft så stor en betydning for den amerikanske brætspilsverden, at det ikke bare er blevet ved brætspil hjemme i stuerne. Hvert fjerde år afholder Hasbro nemlig et amerikansk mesterskab i Monopoly – i 2003 foregik mesterskaberne på et tog, der kørte fra Chicago til Atlantic City, mens mesterskaberne stod på.
Siden 1973 har Hasbro også afholdt verdensmesterskaber i Monopoly; Præmien ved både det amerikanske mesterskab og verdensmesterskaberne er 20.580 amerikanske dollars, svarende til det samlede beløb, der findes i Monopoly-spillet. Det sidste verdensmesterskab blev afholdt i Macau i 2015, hvor en italiener løb med førstepladsen. Dermed slog han modstandere fra 27 andre lande.
Udgivelser af Monopoly
Monopoly findes i mere end 200 versioner, hvis man inkluderer spillene på alle 37 sprog. De fleste af spillene har mange ligheder med det oprindelige spil. Som regel har man dog skiftet navnene på forskellige adresser, så de minder om rigtige adresser fra det land, spillet er udgivet i.
Foruden den originale version af Monopoly, er her nogle af de andre Monopoly-versioner, som er udgivet på dansk:
- Monopoly Junior er spillet for de mindste i familien. Med dette spil kan børn i alderen 5-8 år få en introduktion til den originale, voksne version af Monopoly. I denne udgave af Monopoly består byen af iskiosken, pizzariaet og zoologisk have, som alle kan opkøbes af deltagerne og sælges igen. I stedet for de originale spilbrikker, vælger man et af følgende fire karakterer: Hunden, katten, båden eller bilen. Formålet er det samme som i det originale spil: Den, som ender med alle pengene, har vundet spillet.
- Monopoly: Ultimate Banking er en moderne, kontantløs udgave af det originale Monopoly. I denne version får du ingen kontanter, men derimod et kreditkort, som skal bruges i den centrale bankenhed, en lille boks, der ligger på midten af spillepladen. I spillets splinternye chance-kort opstår der situationer, du ikke har set før; Måske flytter der en kæmpestor celebrity ind i byen, som får din gade til at stige i værdi? Måske er der nogen, som har bygget noget på din gade, der rydder dit hotel for gæster? Denne udgave af Monopoly har fået et moderne touch, som kan anbefales, hvis man trænger til et afbræk fra det originale Monopoly.
- Monopoly: Cheaters Edition er for alle os, der ved, at reglerne er til for at brydes! I denne udgave af Monopoly er der lagt op til, at du kan finde din indre svindler frem – stjæl fra banken eller smyg dig uden om at betale din leje! I spillets kort bliver der lagt op til, at du forsøger at snyde dig frem til sejren. Held og lykke med ikke at blive opdaget, imens du gør det!
- Monopoly: Fortnite er det ultimative brætspil for Fortnite-fans! I denne udgave af Monopoly er designet, figurerne og spillets regler opbygget omkring videospillet Fortnite. I stedet for Monopoly-penge spiller man om sundhedspoint til sin karakter! Spillet starter med, at man vælger en figur – her kan der vælges mellem ikke mindre end 27 fantastiske outfits! Derefter skal der slås med handlingsterningen, som fører dig mod din rejse, hvor du enten indsamler sundhedspakker, bygger mure eller skader din modstander. Præcis som i Fortnite, vinder den person, som er sidst tilbage i spillet. Spillet anbefales til børn over 13 år.
- Monopoly: Game of Thrones er til alle voksne, der har fulgt med i Jon Snows kampe i den verdensberømte HBO-serie. Denne udgave af Monopoly-spillet er inspireret af Game of Thrones i spillets design, regler og karakterer. Præcis som i Game of Thrones, gælder det om at være den, der ejer mest land. Og præcis som i serien er det den, der overlever til sidst, som har vundet spillet. Spillet anbefales til voksne.
- Monopoly Grab & Go er det spil, du skal gå efter, hvis du søger et brætspil til flyrejsen, sommerhuset eller campingvognen; Spillet er en smule mindre end det oprindelige Monopoly-spil, og derfor er det særligt velegnet til steder, hvor der ikke er så meget plads. Du kan altså sagtens sidde på en sydhavsø eller i en skihytte og samtidig få dine familiemedlemmer til at gå bankerot!
- Monopoly Deal Card er, som navnet antyder, en udgave, der udelukkende består af kort: Spillet består af 110 spillekort, herunder ejendomskort, huslejekort, huskort, hotelkort og ejendomswildcards. Den spiller, som først får samlet 3 ejendomskortsæt i forskellige farver, har vundet spillet.
Der er altså rig mulighed for at finde en udgave af Monopoly, der passer til dig og din families interesser. Foruden de danske spil, findes der et utal af udgaver på engelsk.
Vores vurdering af Monopoly
Monopoly er virkelig et brætspil, der giver dig sved på panden! Så snart, man kommer i gang med spillet, bliver man forvandlet til en pengegrådig handelsmand, der mest af alt har lyst til at eje hele byen og leve af sine indtjeninger fra ejendomme, huse og hoteller.
Men åh, hvor er det dog irriterende, at der skal være så mange sten på vejen mod at blive den herskende rigmand! Efter at have spillet Monopoly mange gange, kan vi stadig få pulsen op i dette geniale brætspil, der både får testet ens strategi og logik – men bestemt også tålmodighed.
Man skal være skarp og turde tage chancer i sin vej mod toppen. Men man skal også været tålmodig og rolig – for Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag. Og hvis man kommer for hurtigt i gang med at brænde sine penge af, ja, så kan man ende med at stå med håret i postkassen og skylde flere penge til banken, end man kan betale.
Monopoly er et spil, som både kan spilles over et glas vin, men bestemt også et spil, der er værd at hive med i sommerhuset eller på skiferien med hele familien.
Læs også vores brætspil anmeldelse af Vildkatten.
Indholdsfortegnelse