Anmeldelse af Det Dårlige Selskab
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Er du til skør, upassende og nogle gange rent ud sagt dårlig humor? Så er det her hylende morsomme og politisk ukorrekte selskabsspil til alt lige fra 3 til 16 deltagere helt sikkert noget for dig. I Det Dårlige Selskab skal du og dine modstandere kæmpe om at kreere de allermest sjove og opfindsomme sætninger og scenarier. Kombiner kortene på den vildeste, mest overraskende og festlige måde, og sejren er din! Perfekt at spille på en varm sommerdag, hvor du sidder med vennerne på have-terassen.
Hvad handler Det Dårlige Selskab om?
I virkeligheden er Det Dårlige Selskab så let at forstå, at det tager ganske få minutter at sætte sig ind i reglerne, og så er det ellers bare med at komme i gang. Det foregår sådan, at alle deltagere fra begyndelsen får 13 kort med svar på hånden.
En af spillerne får tjansen at være dommer – dette job skifter herefter for hver runde. Dommeren starter med at trække et såkaldt pointkort. På pointkortet står skrevet en sætning, som endnu ikke er færdig, og alle de resterende spilleres opgave er nu at finde det af deres egne svarkort, som de mener passer bedst til pointkortets sætning. Opgaven er med andre ord, ved hjælp af pointkortet og et af ens egne 13 kort, at sammensætte den allersjoveste sætning. Og hvem der vinder, er dermed helt og aldeles op til dommeren. Dommeren kan altså suverænt beslutte, hvilken sætning der virker sjovest, mest upassende eller kreativ, og rundens vinder modtager pointkortet som tegn på, at et point er sikret.
En vigtig pointe er her, at svarkortene blandes, før dommeren træffer sit valg, sådan at han eller hun ikke med vilje kan give vennepoint eller have personlige favoritter blandt spillerne. På den måde bliver spillet fair og afgøres alene af den personlige humor og smag.
Sådan fortsætter spillet sin skæve og sjove gang, indtil en af deltagerne har opnået 7 point. Man er desuden sikret en stor variation, da der er hele 90 pointkort og 360 svarkort, og det betyder selvfølgelig, at der er mulighed for mange timers sjov med over 16 millioner gakkede sætningskombinationer – ja, du læste rigtigt!
Hvad medfølger i købet af Det Dårlige Selskab?
Indholdet af Det Dårlige Selskab kan meget simpelt opsummeres sådan her:
- 90 orange pointkort
- 360 sorte svarkort
Det betyder blandt andet, at spillet kan spilles stort set hvor som helst og når som helst, da det eksempelvis ikke kræver et stort bord til en spilleplade eller lignende.
Spiloplevelse
Det Dårlige Selskab blev kåret som Årets Voksenspil i 2018, og det er i den grad helt forståeligt. Det er et brætspil, som virkelig kan sætte fut i festen og gang i selskabet, og hvor opfindsomhed og skøre indfald ofte præmieres.
Det er let at gå til og kan på den måde spilles af alle, men det tilrådes, at deltagerne er 16 år eller derover. Denne foreslåede aldersgrænse har formentlig noget med selve tonen at gøre. For spillet kan som nævnt både være politisk ukorrekt og decideret upassende i sin platte humor, hvorfor det måske passer bedre til en våd spilaften med vennerne end en hyggelig søndagsfrokost den første gang, man møder svigerfamilien. Men hvis man spiller det sammen med nogle andre, der deler ens humor og er med på at grine igennem, rammer Det Dårlige Selskab virkelig plet.
De mange kort og mængden af svarmuligheder gør, at man sagtens kan spille det mange gange i træk uden at løbe ind i gengangere blandt svarene. Det, at dommertjansen går på tur, gør desuden, at der kan være plads til, at forskellige slags humor præmieres, fordi hver enkelt dømmer ud fra sin subjektive holdning til, hvad der er allersjovest. Der er intet behov for paratviden og derfor ingen grund til at føle sig presset her. Der er bare lagt op til en virkelig sjov aften, hvor alle deltagere kan lade sig underholde af det ene vanvittige indslag efter det andet.
Spilgennemgang
Begyndelsen
Når spillet starter, er der ikke brug for at sætte en spilleplade op eller at bruge lang tid på at læse et indviklet regelsæt. I blander bare henholdsvis de sorte og de orange kort og lægger dem i hver sin bunke. Derefter deles 13 svarkort ud til hver enkelt deltager. De er hemmelige og må ikke vises til de andre deltagere. Herefter udnævnes der en dommer. Denne tjans vil herefter gå på omgang med uret, sådan at det i hver runde er en ny dommer, som afgør, hvem der skal have rundens point. For at spillet skal give mening, er der nødt til at være mindst 3 deltagere, gerne helt op til 16. Faktisk er vores erfaring, at spillet kun bliver sjovere, jo flere deltagere man er.
Midten
Når alle spillere har fået deres svarkort, trækker dommeren et pointkort og læser den sætning højt, som står på det. På dette pointkort er der placeret 1, 2 eller 3 blanke felter, hvor der er plads til at tilføje ord eller sætninger, for at sætningen skal blive komplet. Når dommeren læser sætningen op, kan der eksempelvis siges ‘biiip’ der, hvor det blanke felt er placeret. Det kan også være en hjælp for de andre spillere at få lov til selv at se kortet og læse den ufuldstændige sætning for helt at kunne greje, hvor deres egne svarkort kan passe ind.
Hver enkelt deltager skal så vælge den af deres 13 mulige svarsætninger eller ordkombinationer, som de hver især synes passer bedst til den ufuldendte sætning på pointkortet. De skal altså vælge det svarkort, som de tror i kombination med pointkortets sætning vil give det sjoveste eller mest groteske svar, som vil falde allermest i dommerens smag. Alle spillernes svarkort blandes herefter og gives til dommeren, som altså på denne måde ikke har nogen chance for at vide, hvem af spillerne, som svarer hvad. Dommeren læser alle de mulige svarkombinationer højt. Det er oftest her, nogle af de sjoveste øjeblikke i spillet opstår, når alle de hysterisk morsomme sætninger og scenarier folder sig ud. Til sidst vælger han eller hun så den sætning, som er den allerbedste.
Dommeren lægger sine egne personlige kriterier ned over afgørelsen, og der er altså ikke noget i dette spil, som er faktuelt rigtigt eller forkert. Der er bare det svar, som får dommeren til at grine højst, eller som virker mest opfindsomt og kreativt. Når dommeren har truffet sit valg, og rundens vinder er fundet, får vinderen pointkortet og dermed 1 point. Alle de brugte svarkort samles herefter sammen og lægges til side, og alle spillere trækker et nyt sort svarkort. På den måde sikrer man, at alle spillere hele tiden har 13 svarkort på hånden og dermed en bred vifte af muligheder for at finde på absurde og skøre sætninger.
Afslutningen
Vinderen af Det Dårlige Selskab er den spiller, som først når op til 7 point. Og det er faktisk ikke altid helt så tilfældigt, som det måske kan lyde. For hvis man er ekstra skarp og har noget psykologisk snilde, kan man forsøge at spille taktisk. På den måde, at man prøver at matche sine svarkort til de forskellige dommere. Ved man, at en af dem har en særlig sort humor, kombinerer man en sætning, som passer lige til ham. Og har en anden en forkærlighed for humor, som går under bæltestedet, prøver man selvfølgelig at kreere den slags svar til hende.
På den måde er det altså både den sjoveste, den skøreste og den, som kender sine medkompetanters humor bedst, der løber af med sejren til sidst. Det Dårlige Selskab tager som oftest mellem en halv og en hel time at spille færdigt, og hvis man vil, kan man naturligvis enten spille videre herfra til et endnu højere antal point eller begynde spillet forfra.
Det Dårlige Selskab regler
- De sorte svarkort deles ud til alle deltagere, sådan at hver spiller får 13 kort og dermed 13 unikke svarmuligheder
- En spiller starter som dommer, og denne tur går herefter på skift i urets retning, sådan at den samme spiller aldrig er dommer to runder i træk
- Dommeren trækker et orange pointkort fra stakken og læser den sætning op, som står på kortet
- Sætningen indeholder et, to eller tre sorte huller eller blanke felter, som skal fyldes med ord eller sætninger fra de andre deltageres svarkort, sådan at en fuldendt og nogenlunde meningsfuld sætning opstår
- Hver medspiller vælger ud af sine 13 kort det ene svarkort, som efter deres mening matcher bedst med pointkortet. Her gælder det om at være så kreativ som muligt og gerne gå både til kanten og lige over den i jagten på den mest morsomme og opfindsomme sætning
- Når alle spillere har valgt det kort, de satser på, samles svarkortene sammen, blandes og gives til dommeren, sådan at vedkommende ikke kan vide, hvem af spillerne som har svaret hvad. På den måde sikres det, at ingen favoriseres eller forfordeles, når rundens vinder skal findes
- Hver enkelt rundes vinder kåres suverænt og enerådigt af rundens dommer, og valget af vinder er således baseret på humor og smag, ikke på objektive kriterier
- Sådan går tjansen som dommer på skift, og spillerne bliver ved med at sigte efter at ramme de sjoveste svar, indtil en af spillerne har opnået de gyldne 7 point
- Den spiller, som først når 7 point, har vundet Det Dårlige Selskab, og her slutter spillet
Historien om Det Dårlige Selskab
Det Dårlige Selskab har en sjov og lidt utraditionel historie. Spillet blev nemlig til i 2013 gennem en mobilisering af masser af mennesker gennem en såkaldt crowdfundingkampagne, som kørte på en dansk crowdfunding-platform.
Crowdfunding fungerer typisk på den måde, at de mennesker, som får en god idé, beder andre om hjælp til at finansiere den. På den måde sikrer man sig noget økonomisk ballast, gode input fra de kommende brugere samt en dedikeret fanskare fra start. Nogle gange får bidragsyderne noget retur, når først produktet er en realitet, f.eks. et gratis brætspil, retten til at købe først eller noget helt tredje.
I tilfældet med Det Dårlige Selskab fik skaberne af spillet, de to unge mænd Jeppeh Konski og Simon Olsen, hjælp fra over 200 mennesker til at sikre, at spillet kunne gå fra drøm til virkelighed, og inde på spillets hjemmeside takker de alle disse mennesker ved navns nævnelse. Her fortæller skaberne kort om crowdfundingprocessen, og man kan også læse mere om selve Det Dårlige Selskab, som i følge de to bagmænd er spillet, der kan gøre ens kedelige venner sjove. Jeppeh og Simon fortæller også om inspirationen bag spillet, som kommer fra spillene Apples to Apples og Cards against humanity – langt henad vejen kan Det Dårlige Selskab således ses som en dansk pendant til disse brætspil, som også opererer med kort og kombinationer af ord eller sætninger.
Siden 2013, hvor Det Dårlige Selskab altså for alvor blev en realitet, har det klaret sig virkelig godt på det danske spilmarked. Allerede i 2015 blev Det Dårlige Selskab nomineret til Guldbrikken (Årets spil) sammen med andre populære spil. Og så har det som tidligere nævnt vundet en pris for Årets spil for voksne i 2018. Det Dårlige Selskab var sammen med en række andre spil blevet anmeldt af en masse spillere. Gennemsnittet blev fundet, og det spil, der alt i alt havde klaret sig bedst, vandt.
Det vil med andre ord sige, at Det Dårlige Selskab har en ret bred og folkelig appel. Ikke nok med det har medierne taget godt imod brætspillet. For eksempel skrev Politiken om spillet, at det har ‘et fascinerende og provokerende spildesign’, mens Berlingske mente, at det er ‘frækt, hysterisk og helt igennem morsomt … tangerer det vanvittige’.
Udgivelser af Det Dårlige Selskab
Efterhånden er der kommet hele tre udgaver af Det Dårlige Selskab. Der er den originale version i orange indpakning, som er gennemgået i detaljer i denne anmeldelse. Herudover er der altså to udvidelser, som kort gennemgås i det følgende. I disse spil finder man desuden pointkort med særlige bonusser på, som spilleren, der vinder pointkoret, kan bruge. Det kan dreje sig om Bytte Bytte Købmand (hvor spilleren må kassere 5 af sine svarkort og trække 5 nye fra bunken), Lommetyven (hvor man må stjæle et pointkort fra en af sine medspillere) og Fallit, som betyder, at dommeren i denne runde skal finde det dårligste svar i stedet for det bedste. Den spiller, hvis svar kåres som det mindst sjove, får frataget alle sine pointkort og går altså, så at sige, fallit. Men lad os kigge nærmere på de to ekstraudgivelser:
Udvidelse 1 – ekstra upassende
I denne udgivelse er der tilføjet 240 ekstra upassende kort, nogle af dem med ovennævnte særlige bonusser, samt en helt ny type kort. Det vil sige, at spillet indeholder:
- 50 nye pointkort
- 190 ekstra upassende svarkort
- 10 blanke skriv selv-kort
I dette spil har I altså mulighed for selv at komme med bud på endnu mere grænseoverskridende, tåkrummende og hylende morsomme svarmuligheder, end Det Dårlige Selskab allerede selv indeholder.
Udvidelse 2 – ekstra dum
Også i denne udvidelse er der tilføjet 240 kort, nogle af dem med særlig bonus og denne gang med det twist, at de altså er ekstra dumme. Spillet indeholder således:
- 50 helt nye pointkort
- 190 ekstra dumme svarkort
- 10 blanke skriv selv-kort
Dette betyder, som ovenfor skitseret, at I selv som spillere kan byde ind med jeres bud på netop de svar, som vinder dommeren over på jeres side og er med til at afgøre spillet. Så sats på de blanke skriv selv-kort, hvis du tror nok på din egen skæve humor til, at du kan vinde ved selv at opfinde svarene!
Vores vurdering af Det Dårlige Selskab
Efter vores mening er Det Dårlige Selskab et virkelig sjovt brætspil med mange kvaliteter. Det er simpelt at forstå reglerne og at spille spillet i praisis, hvilket betyder, at alle kan være med, både de skarpe og de mindre skarpe. Det stiller ingen særlige krav til forudgående viden som i mere paratvidenbaserede spil som Trivial Pursuit. Og da alle svar allerede er listet op, og det bare gælder om at vælge det bedste, kan alle kaste sig ind i kampen med omtrent samme forudsætninger.
De forskellige sætningskonstruktioner er perfekte til en aften fuld af latterbrøl. For at nævne et eksempel på den humor, som kan forekomme, er her en sætning, vi selv har prøvet at skabe:
Pointkort: ‘Hvis jeg løber tør for tamponer, stopper jeg altså bare (BLANK PLADS) op i stedet.’
Svarkort (som altså skal indsættes på den blanke plads): femten paller tysk kødpølse.
Det skulle gerne give en god idé om den slags humor, man kan forvente at finde i Det Dårlige Selskab, som efter vores vurdering er ideelt til en aften i festligt lag. Store grin og mange anbefalinger herfra!
Læs også vores brætspil anmeldelse af Matador.
Indholdsfortegnelse