Anmeldelse af Loopin Louie
|Artiklen indeholder reklamelinks.
I Loopin Louie er der nervepirrende og uforudsigelig sjov for voksne og børn helt ned til fire år, når den gakkede stuntpilot flyver rundt og forsøger at ramme jeres høns i hønsegårdene. Det gælder om at afværge pilotens vilde loops og pludselige dyk ved at slå flyet væk med vippearmen – den, der forstår at beholde sine høns i længst tid – og måske endda puffe Louies fly over mod en af modspillernes høns i stedet – står tilbage som vinder af spillet!
Hvad handler Loopin Louie om?
Loopin Louie er et actionpræget brætspil for hele familien med masser af fart over feltet, som konstant aktiverer alle spillere og holder et højt spændingsniveau hele vejen igennem. Mellem 2 og 4 spillere kan deltage ad gangen, og hver spiller har som opgave at passe på sine hønsebrikker. Imens flyver Loopin Louie rundt i sit plastikfly, som er sat fast til en bom, der både kan bevæge sig op og ned, samtidig med at den drejer rundt oven over hønsegårdene. Endelig kan flyet med Loopin Louie i også selv rotere, og der er derfor lagt op til masser af vilde og uforudsigelige bevægelser og dyk fra den gakkede pilot, som spillerne skal forsøge at gardere sig imod.
Når flyet lykkes med at ramme en høne og vælte den væk, er den ude af spillet, og det gælder altså hele tiden om at forsøge at forsvare sine høns ved at skubbe det skøre, loopende fly væk ved hjælp af den vippearm, hver enkelt spiller er udstyret med. Alle spillere har fra starten tre brikker med hønseklistermærker på, og vinderen af Loopin Louie er den sidste spiller, som stadig har mindst en høne tilbage, når alle de andres høns er slået ud. Hvert spil tager i reglen i omegnen af et kvarter, alt efter hvor gode spillerne er til at vifte flyet væk og undgå at få hønsene ramt.
Hvad medfølger i købet af Loopin Louie?
Når I åbner pakken med Loopin Louie, vil I finde en række forskellige dele, og da flyet føres rundt ved hjælp af en lille motor, kræver spillet en smule samlearbejde og nogle batterier, før I er klar til start. Vær i den forbindelse opmærksom på, at spillet kræver 2 AA-batterier, for at I kan spille.
I pakken finder I:
- Loopin Louie i sit fly
- En motoriseret arm eller bom, som skal hjælpe Louie med at flyve
- Fire hønsegårde, som hønsebrikkerne skal stilles på
- 12 hønsebrikker, sådan at hver spiller kan få 3 – der er desuden matchende hønseklistermærker til hver brik
- 4 vippearme, en til hver spiller
- Danske spilleregler
Vær også opmærksom på, at det kan være nødvendigt at anvende en skruetrækker til at åbne det lille rum, hvor batterierne skal indsættes. Rummet til batterier sidder på undersiden af selve spillets base (der, hvor Loopin Louie skal fastgøres og flyve rundt fra) – herefter kan I teste, om I har sat batterierne rigtigt ind, ved at trykken fra OFF til ON og se, om motoren begynder at larme og dreje den centrale del af basen. Sker det ikke, er batterierne ikke sat ordentligt på plads.
Når Louie skal sættes fast på bommen eller drejearmen, skal den lille kop på siden af flyets ene vinge klikkes fast på armen. Og endelig skal hver vippearm, som spillerne skal baske Looin Louie væk med, fastgøres på hønsegårdene, og hver gård skal via deres forlængede arme sættes sammen med midterbasen med Louie på.
Hver spillearm kan enten være i normal eller avanceret position – den avancerede position anbefales til lidt ældre og mere trænede spillere, da den er lidt sværere at håndtere.
Når spillet er samlet, alle klistermærker er sat rigtigt fast, og hønsene står klar i deres gårde, er I klar til at gå i gang med løjerne. Da klistermærker og batterier jo kun skal monteres den allerførste gang, I tager spillet i brug, vil det de efterfølgende gange gå endnu hurtigere at gøre Loopin Louie klar til kamp.
Spiloplevelse
I Loopin Louie stilles der krav til finmotorikken, ligesom timing og visualisering af, hvor flyet kan tænkes at ramme ned næste gang, er vigtige egenskaber. Alligevel kan brætspillet spilles af børn helt ned til 4 år, og det gør det til et spil, som kan samle hele familien til en ret intens omgang morskab. Og selvom man bare kan skyde Louie væk med spillearmen i ren panik, kan man også øve sig og blive bedre til at finde præcis den hastighed og den styrke, som puffer Louie direkte over i modstanderens hønsegård i stedet. Dermed bliver det muligt at kæmpe ikke bare mod Loopin Louie, men mod hinanden i nærmest direkte duel, ligesom nogle spillere kan slå sig sammen og prøve at gå efter en af de andre. På den måde har det ellers ret simple spil mange variationsmuligheder.
Der er også mange unge mennesker, som er blevet vældigt glade for at spille Loopin Louie i festligt selskab og bruger det sådan, at man eksempelvis skal tage en tår af sin drink, hver gang ens høns bliver ramt. Det giver en ekstra dimension til spillet, som dermed kan bevæge sig fra et familievenligt brætspil til et sjovt indslag i en festlig aften med vennerne. Der er med andre ord utallige udnyttelsesmuligheder, hvad dette spil angår, og uanset hvad er vores erfaring, at farten og spændingen er høj og sørger for at holde alle spillere på tæerne til hver en tid. Det faktum, at man kan blive ved med at spille, selv når alle ens hønsebrikker er ude, og man ikke længere har chancen for at vinde, forlænger også spilleglæden og gør, at spillet fortsætter med at være sjovt for alle lige indtil sidste sekund.
Spilgennemgang
Begyndelsen
Når brætspilles skal gøres klar til at blive brugt, så pakkes det ud og sættes sammen. Loopin Louie skal fastgøres på armen, batterierne skal sættes i, og hønsene skal stilles op i hver spillers hønsegård som tidligere gennemgået. Når dette er på plads, er det bare om at komme frem i sædet og gøre sig klar, for så går det løs.
Det er en god idé at løfte Louies fly op i luften, samtidig med at den spiller, som sidder tættest på ON/OFF-knappen trykker på den. Når det sker, vil Louies fly langsomt begynde at flyve nedad og herefter begynde sin færd rundt over gårdene og de stakkels høns, som spillerne skal forsøge at beskytte efter bedste evne.
Midten
Når spillet sættes i gang, og Loopin Louie begynder at flyve, går det hid og did i pludselige ryk. Loopin Louies fly roterer, og plastikarmen, som det sidder fast på, drejer rundt på pladen, samtidig med at armen bevæger sig op og ned. Hver spiller skal derfor sidde klar til at forudse, hvornår Loopin Louie er på vej ned mod lige netop deres hønsegård, og her handler det om at have hurtige reflekser og få puffet flyet væk igen i en fart, så det ikke lykkes med at ramme nogen af de tre høns, hver spiller er udstyret med i starten af spillet. Når Louie nærmer sig, skal der trykkes ned, sådan at vippearmen kan vippe op og ramme Louie – det vil få ham og hans fly til at loope, dreje rundt og dykke på ny.
Hvis ikke man er hurtig nok til at få basket det styrtdykkende fly væk, rammer det ned i hønsene, og hver gang det sker, udgår en høne. Trykker man for hårdt, kan man risikere at sende Loopin Louie direkte op i et loop og tilbage ned mod ens egne høns igen, og det gælder således om at finde lige den bedste taktik og den rigtige mængde kræfter at spille med, sådan at man får sendt Louie videre mod de andre spillere og deres høns i stedet. Selvom Loopin Louie altså i udgangspunktet er uforudsigelig og nærmest umulig at regne ud, kan man med øvelse blive bedre til at forstå, hvordan man bedst muligt rammer hans fly for at redde sig selv.
Afslutningen
Sådan fortsætter spillet, indtil så godt som alle hønsene til sidst er blevet ramt. Her er det vigtigt at notere, at man faktisk også kan miste sine hønsebrikker ved selv at være for uforsigtig. Hvis man spiller for vildt med spillearmen, sådan at en hønsebrik løsnes og falder ned, er den tabt, præcis som hvis Loopin Louie rammer den. Det kan derfor være en god idé at spille med den ene hånd og holde fast i hønsegården med den anden, sådan at brikkerne står så sikkert som muligt.
Den spiller, som har formået at passe bedst på sine høns og altså står tilbage som den sidste med nogen tilbage, kan løfte armene i vejret og tage imod kåringen som vinder af Loopin Louie. Og husk, at Louie er batteridrevet, så han kan i princippet blive ved med at flyve langt længere end de sædvanlige 15-20 minutter, et spil varer. Så hvis I er dygtige nok til at spille, kan I sagtens holde morskaben gående meget længere!
Loopin Louie regler
Reglerne i Loopin Louie er faktisk meget simple, og det er en af grundene til, at spillet kan forstås og spilles af deltagere helt ned til fire år.
- Den spiller, som sidder tættest på ON/OFF-knappen, sætter spillet i gang ved at trykke på knappen, samtidig med at Louie løftes op i vertikal position, sådan at han langsomt kan flyve nedad, og spillet starter på en måde, så alle spillere når at være klar
- Når spillet sættes i gang, flyver Louie rundt og forsøger at ramme alle spillernes høns. Når en hønebrik bliver ramt af Louie, er den ude af spillet og lægges til side – på samme måde er en brik ude, hvis spilleren selv får vippet den ned ved for voldsomt spil
- Hver spiller skal bruge sin egen spillearm til at forsøge at puffe Loopin Louie væk – det er ikke tilladt at forsøge at påvirke Loopin Louie på andre måder eller at røre ved de andre spilleres spillearme
- Når en spiller har fået ramt alle sine tre høns, har denne spiller tabt og kan altså ikke længere vinde, men man kan stadig være med i spillet og fortsætte med at skubbe Loopin Louie hid og did
- Den spiller, som sidst står tilbage med mindst én høne tilbage, har vundet Loopin Louie, og spillet fortsætter, indtil dette sker
Som nævnt tager et spil omkring 15 minutter, og herefter kan man naturligvis vælge at stille alle hønsebrikkerne op og begynde forfra på en ny omgang Loopin Louie. Når I er færdige, kan spillet forsigtigt skilles ad igen, sådan at delene passer ned i æsken.
Historien om Loopin Louie
Loopin Louie kom først til verden i 1990’erne – nærmere bestemt i 1992 – hvor firmaet Hasbro udgav det og fik succes. I 2005 kom dog en anden spiller på markedet, nemlig Longshore, som købte rettighederne, men holdt fast i et samarbejde med Hasbro, og sammen gengav de to firmaer, denne gang med Hasbro som distributør, spillet i en række europæiske lande. Spillet fik således en række forskellige navne såsom Stef Stuntpiloot in Holland, Flying Joseph i Israel og det oprindelige Loopin Louie her i Danmark.
Loopin Louie har gennem tiden været så succesfuldt, at det har vundet flere forskellige priser, herunder børnespilsprisen fra Spiel des Jahres i 1994, Kinderspielexperten i kategorien for spil til børn mellem 5 og 9 år i 2006 og Årets Spil som bedste børnespil i 2013. Dette understreger kun brætspillets kvalitet og mange års popularitet, som stadig er et velkendt spil herhjemme i Danmark.
Udgivelser af Loopin Louie
I 2006 blev Loopin Louie udgivet i en ny og mindre tysk udgave. Den mest markante forskel mellem originalen og denne nye version er faktisk størrelsen; alt lige fra Louie og hans fly til bommen og spillearmene er mindre i 2006-udgaven. Denne størrelsesforskel har betydet, at Louie ser ud til at flyve hurtigere i den nye udgave, ligesom æsken naturligvis er mindre, og spillet derfor er endnu lettere at have med rundt.
I årenes løb er der desuden blevet udgivet en række spil, som minder ekstremt meget om Loopin Louie, men som har forskellige andre temaer. Her vil vi ikke dykke ned i dem alle, men blot fremhæve en enkelt variation:
Loopin Chewie. Og ja, det giver næsten sig selv (hvis man er Star Wars fan); her er det ikke gode gamle Louie, der flyver rundt, men i stedet Chewbacca fra Star Wars, som er oppe at flyve i sin tusindårsfalk. Som i det originale spil gælder det for spillerne om at ramme Chewie og skubbe ham væk ved at trykke på knappen og vippe med spillearmen på det helt rigtige tidspunk. På den måde sendes Chewie i flyet videre mod nogle af de andre spillere, og som altid er vinderen den, der længst kan passe på sine brikker og undgå at blive ramt.
Vores vurdering af Loopin Louie
Efter vores mening er Loopin Louie et enestående og unikt brætspil. Alt lige fra de mindste til de voksne kan få nogle sjove timer ud af spillet. Selvom det er et enkelt spil uden så mange dikkedarer, er det skægt og medrivende at spille. Og hvis man først involverer sig for alvor og begynder at gå op i, hvordan man sørger for at sende Louie videre til naboen eller til spilleren overfor med et veltilrettelagt skub med spilarmen, bliver det virkelig morsomt. Loopin Louie kan på den måde spilles med forskellig sværhedsgrad og skiftende niveau, alt efter hvem der spiller, og det gør, at det kan være sjovt for både store og helt små deltagere.
Spillet føles intenst hele vejen igennem og kræver konstant årvågenhed, og det gør, at ingen kan tillade sig at falde ud eller miste koncentrationen undervejs – gør man det, ryger man lynhurtigt ud, og på den måde er spillet perfekt til at holde også mindre børn ved ilden og sikre, at adrenalinniveauet forbliver højt helt til slutningen.
Som nævnt er der også den sjove sidehistorie, at Loopin Louie (især i Tyskland) har fået en hel renæssance som festspil blandt unge mennesker. De bruger spillet som sjov opvarmning inden en bytur eller som et morsomt indslag til en god privatfest. Nogle af os fra redaktionen har selv prøvet det, og vi kan varmt anbefale Loopin Louie som fest/druk spil.
Læs også vores brætspil anmeldelse af Ticket to Ride.
Indholdsfortegnelse