Anmeldelse af Trivial Pursuit

trivial pursuit

Artiklen indeholder reklamelinks.

Du er sikkert helt klar over, at du har en høj IQ og ved mere end de fleste – men hvor stor er din paratviden i virkeligheden? Og endnu vigtigere – er den større end dine familiemedlemmers, dine venners eller dine kollegers paratviden? Det kan du finde ud af ved at give dig i kast med Trivial Pursuit. En vaskeægte quiz-klassiker der én gang for alle kan afgøre, hvem der har den største paratviden om alt mellem himmel og jord.

Køb Trivial Pursuit

Hvad handler Trivial Pursuit om?

I Trivial Pursuit, der i daglig tale også kaldes “TP” eller den mere børnevenlige “ostespillet”, er formålet at samle brikker, også kaldet “oste” til dit spillehjul, der også kaldes for en “osteklokke”. I osteklokken er der plads til 6 oste, og formålet er at samle én ost i hver farve, så osteklokken er fyldt.

I den klassiske udgave af Trivial Pursuit er spørgsmålene inddelt i 6 forskellige kategorier – hver kategori har sin egen farve, og derfor signalerer en fyldt osteklokke, at man har svaret korrekt på spørgsmål fra alle 6 kategorier. De 6 kategorier er: Geografi, Underholdning, Sport og Fritid, Historie, Kultur/litteratur og Natur/videnskab.

Spillet foregår på et spillebræt med en cirkel af felter, som alle repræsenterer en kategori med hver sin farve, så “osten” og feltet på spillebrættet har den samme farve.

Spørgsmålene læses højt fra et af spørgsmålskortene, der ligger i en bunke på midten af bordet. Lander spilleren eller holdet på en på det, der kaldes et kategorimærkefelt, og svarer korrekt, får vedkommende en ost. Hvis ikke spilleren eller holdet står på dét felt, skal vedkommende stadig svare korrekt på spørgsmålet for at kunne rykke hen på kategorimærkefeltet.

Svarer man korrekt på spørgsmålet, får man et nyt spørgsmål, og sådan kan man være heldig at fortsætte sin runde i lang tid, indtil man ikke længere kan svare på spørgsmålene.

Spillet kan spilles af 2-6 deltagere, der spiller individuelt mod hinanden, men Trivial Pursuit kan med fordel også spilles som et holdspil, hvor man er flere deltagere på ét hold, og så kan man pludselig være op til 36 deltagere i alt. Uanset alderen på deltagerne, er Trivial Pursuit et spil, der kan være underholdende i flere timer – så længe man sørger for at vælge en version af spillet, hvor spørgsmålene er tilpasset, så alle kan følge med. Det anbefales dog, at alle deltagere er over 16 år i den klassiske udgave af Trivial Pursuit.

Hvad medfølger i købet af Trivial Pursuit?

I den klassiske, originale udgave af Trivial Pursuit, der også kaldes “Classic edition” medfølger:

  • 400 spillekort, der til sammen indeholder 2400 spørgsmål i forskellige kategorier.
  • Spillebræt i retro farver.
  • 6 spillehjul, også kendt som “osteklokker”.
  • 36 spillebrikker, også kendt som “oste”.
  • En terning.
  • Et sæt spilleregler.

Spiloplevelse

Vinder man Trivial Pursuit, har man uden tvivl vundet håneretten over sine modstandere i mindst et par dage. I dette brætspil får man fremtvunget de små grå, når det undersøges, hvem der har den største viden om alt mellem himmel og jord. Man er nemlig tvunget til både at svare på spørgsmål om tennisspillere, om forskellige landes beliggenheder, om madvaner og matematik. Derfor er det altså ikke nok, at man har en specifik viden om ét område – nej, her er der tale om et spil, hvor man skal vide lidt om det hele.

Hvis man så er så skarp, at man kender svarene på spørgsmålene, så kan det også hurtigt tage fart. Hvis man svarer korrekt på et spørgsmål, må man nemlig svare igen – og er man én af dem med en bred paratviden, kan man hurtigt tryne modstanderen ved at svare korrekt på mange spørgsmål i streg.

Men som det oftest gælder for brætspil, handler det naturligvis ikke udelukkende om viden. Det handler også om at have en lille portion held. Man vælger som bekendt ikke selv sine spørgsmål, og derfor kan man være heldig, at der kommer et spørgsmål, man kender svaret på – omvendt kan der også komme et spørgsmål, man ikke kan svare på. Men så igen – ved man lidt om det hele, så kender man svarene til de fleste spørgsmål.

Den originale udgave af spillet blev udgivet i starten af 1980’erne, men siden da er der kommet et utal af versioner af Trivial Pursuit – så hvis du ikke er til det oprindelige spil, finder du helt sikkert en anden udgave, som passer til dig og din modstander.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Før spillet går i gang, udstyres hver spiller (eller hold) med et spillehjul, også kendt som osteklokke. Klokken skal være tom fra begyndelsen. Den fyldes op med oste, efterhånden som spilleren eller holdet svarer korrekt på et spørgsmål, når de står på et kategorimærkefelt.

Ostene opdeles efter farve og lægges i bunker der, hvor de matcher brikkerne på brættet. Kortholderen placeres på midten af brættet.

Midten

Spilleren (eller holdet) slår med terningen og rykker det antal felter, som øjnene på terningen viser. Herefter skal spilleren svare på et spørgsmål, der matcher det emnefelt, spilleren står på. Svarer spilleren korrekt på spørgsmålet, må vedkommende slå med terningen igen og få et nyt spørgsmål. Hvis spilleren ikke svarer korrekt på et spørgsmål, går turen videre til modstanderen.

Kategorimærkefelterne er markeret med en stor trekant i den farve, som er gældende for kategorien. Hvis en spiller eller et hold lander på en af disse felter, og svarer korrekt på spørgsmålet, får vedkommende en trekant/en ost i den farve, som feltet har. Osten sættes fast i osteklokken, og herefter går jagten ind på at få fat i en af ostene i de resterende farver, så man til sidst har en ost i hver farve.

Foruden de forskellige farvede felter, kan man også lande på feltet “slå igen”, der umiddelbart ikke kræver nogen yderligere forklaring.

Afslutningen

For at vinde spillet, skal spilleren eller holdet sørge for, at de lander på spilbrættets midterste felt, som er det eneste felt, der har alle spillets farver. Når spilleren eller holdet står dér, skal de resterende deltagere bestemme, hvilken kategori, spilleren skal modtage et spørgsmål fra.

Svarer spilleren korrekt på spørgsmålet, har vedkommende vundet spillet. Hvis spilleren derimod svarer forkert på spørgsmålet, skal vedkommende i næste runde slå sig væk fra midterfeltet og derefter forsøge at komme ind til midterfeltet for at svare korrekt.

Man kan, hvis man har lyst, tilføje én ekstra måde at vinde spillet på. Det sker ved, at den spiller, som rykker ind mod midten med en fyldt osteklokke, sammen med resten af deltagerne aftaler et antal spørgsmål, som skal besvares fra et spørgsmålkort – eksempelvis 3 spørgsmål fra et kort. Svarer spilleren korrekt på alle spørgsmålene, er sejren i hus.

Trivial Pursuit regler

Som udgangspunkt er reglerne ganske simple i Trivial Pursuit. Spillerne skal rykke det antal felter, der svarer til de øjne på terningen, man har slået sig til. Alt efter farven på det felt, man lander på, får man stillet et spørgsmål. Svarer man korrekt på spørgsmålet, får man lov at slå igen. Står man på et kategorimærkefelt, som er markeret med en stor ost, får man en ost i den farve, som passer til den givne kategori.

Hvis man har lyst, kan man også vælge at ændre på reglerne, så spillet varierer en smule. Vil man for eksempel forkorte spillet, kan man vælge at give en ost for hver gang, der gives et korrekt svar. Man kan også vælge at indføre reglen om, at en spille må rykke begge veje efter at have landet på et “slå igen”-felt.

Der findes rigtigt mange mulige variationer af reglerne i Trivial Pursuit. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og derfor kan vi kun opfordre til, at man selv giver sig i kast med kreativiteten, hvis man er frisk på det.

Historien om Trivial Pursuit

De to canadiere Chris Haney og Scott Abbotts skulle eftersigende have en stor interesse for at gå og stille hinanden spørgsmål om alt mellem himmel og jord. Efter i årevis at have stillet både mulige og umulige spørgsmål, besluttede de sig for at bruge deres hobby til at udvikle brætspillet Trivial Pursuit. Det skete med hjælp fra to af deres venner, John Haney og Ed Warner, og sammen fik de skabt et spil, der hurtigt blev populært.

Den første udgave af Trivial Pursuit kom i 1981. I 1984 solgte de rettighederne til spillet videre til Parker Brothers, der i dag hører under legetøjsfirmaet Hasbro. Den første danske version af Trivial Pursuit blev udgivet i 1985.

Udgivelser af Trivial Pursuit

Siden den første udgave af Trivial Pursuit så dagens lys tilbage i 1980’erne, er der blevet lavet et utal af videreudviklinger og versioner af det nyklassiske brætspil. Foruden det, er Trivial Pursuit naturligvis blevet oversat til alverdens sprog, så alle kan få lov at teste hinanden på paratviden.

Da en gennemgang af alle udgivelser af Trivial Pursuit er nærmest umulig, får du i stedet en gennemgang af nogle af de danske udgaver af Trivial Pursuit, der kan købes i dag:

  • Trivial Pursuit Mastergame Genus, der også kendes som Classic Edition, er den originale version af det velkendte brætspil.
  • Trivial Pursuit Master Edition er en særlig opdatering af spillet for personer, som er ekstra skarpe oveni. Foruden at have ikke færre end 3.000 spørgsmål, er der i denne udgave også tilføjet et ur, som er med til at øge spændingen gennem spillet. Det gælder ikke alene om at kunne svare på spørgsmålene, men også at kunne svare på dem, inden tiden løber ud! Spillet anbefales til deltagere over 16 år.
  • Trivial Pursuit New Family Edition lægger op til, at hele familien kan være med i kampen om at have den største paratviden. Med 1200 spørgsmål til voksne og 1200 spørgsmål til børn, kan alle familiemedlemmer være samlet om flere timers underholdning og lærdom. Spillet anbefales til deltagere over 8 år.

Ser man på engelsksprogede udgivelser af Trivial Pursuit, er der en lang liste, som indeholder lidt af hvert.

Blandt andre kan man forsøge sig med den særlige Star Wars-udgave af Trivial Pursuit, der går under navnet Trivial Pursuit: Star Wars Classic Trilogy Collector’s Edition, hvor alle spørgsmålene handler om den verdenskendte trilogi.

Er man Disney-fan, findes der naturligvis også en Trivial Pursuit: Disney Edition, som tester din viden om Mickey Mouse, Løvernes Konge og alle de andre. Foruden det, findes der naturligvis også særlige spil til Harry Potter-fans, Ringenes Herre-fans og meget mere. Er du ikke så meget til klassiske brætspil, findes Trivial Pursuit naturligvis også som et konsolspil til Nintendo Wii, Xbox 360 samt PlayStation 2 og PlayStation 3.

Der burde altså være rig mulighed for at finde lige præcis det spil, der passer bedst til dit humør og behov.

Vores vurdering af Trivial Pursuit

Det er ikke et tilfælde, at Trivial Pursuit er blevet en vaskeægte nyklassiker inden for brætspil. Det er et populært brætspil, som tiltaler de fleste, og derfor er brætspillet blevet en fast del af bogreolen. Reglerne er simple, ligger hurtigt på rygraden, og derfor kan man fokusere på det vigtigste: Spørgsmålene.

Efter at have spillet Trivial Pursuit et par gange, går det langsomt op for en, at man gør klogt i at indsamle sig noget paratviden, inden man sætter sig omkring bordet for at kunne feje sine familiemedlemmer eller venner af banen. Derfor kan der også hurtigt gå sport i, ikke bare at spille spillet, men også at forbedre sig løbende, så man undgår at få et spørgsmål, man ikke kender svaret på. Trivial Pursuit bliver nærmest en hobby!

Men selv om der er 2400 spørgsmål i kassen, kan man godt nå et punkt, hvor spørgsmålene begynder at gå igen. Derfor gør man klogt i at investere i nogle ekstra spørgsmålskort – og her er det super fedt, at man kan krydre spørgsmålene en smule, ved for eksempel at vælge Star Wars-kort, Disney-kort eller kort, der kun indeholder spørgsmål om 00’erne. Der er altså rig mulighed for hele tiden at opgradere det Trivial Pursuit-spil, man har stående, og derfor bliver spillet aldrig kedeligt.

Læs også vores brætspil anmeldelse af Afrikas Stjerne.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse