Anmeldelse af Sequence
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Sequence går kort fortalt ud på, at man sammen med sin partner skal opbygge rækker – eller sekvenser, heraf navnet Sequence – af fem brikker på en stribe på spillepladen. Et formål, der kan lyde simpelt, men som hurtigt kan blive mere kompliceret end som så, fordi det modsatte hold når som helst kan bryde en mulig sekvens med én af deres brikker. Der er masser af gode grunde til, at Sequence for mange er blevet et fast inventar i sommerhuset, på skiferien eller til brætspilsaftener med familien eller vennerne. Sequence er nemlig et spil, der kan spilles af langt de fleste personer, uanset alder, så længe man kan holde koncentrationen. Spillet er på én gang let at gå til, men det kan også hurtigt blive en ægte hjernevrider, hvis du og din partner formår at gøre spillet sværere for modstanderne.
Hvad handler Sequence om?
I Sequence handler det ikke bare om at spille sine egne kort rigtigt. Det handler også om at kunne samarbejde med sin partner og forudse, hvad der bliver modstanderens næste træk. Hvis ikke man hele tiden holder øje med både sin partner og modstanderholdets træk, kan det blive svært at opbygge den sekvens, der skal til for at vinde.
Oven i det hele kommer overraskelsens element – du ved nemlig aldrig, om det næste kort, der bliver trukket, er et kort, der kan ændre hele spillet for enten dig og din partners hold eller modstandernes hold. Så spændingen dør aldrig i Sequence, og det gælder om at holde tungen lige i munden og øjnene på brættet.
Hvad medfølger i købet af Sequence?
Spilæsken indeholder følgende:
- En spilleplade
- 104 Sequence-spillekort (2 x 52 kort, som normalt hører til et kortspil)
- 135 spillebrikker (i farverne grøn, rød og blå, så holdene kan få hver sin farve).
- Herudover er der naturligvis en lille guidebog til, hvordan spillet gennemføres – og vindes, ikke mindst.
Spiloplevelse
Sequence er i den grad et brætspil med et højt underholdningsniveau. Hvis man er typen, der er glad for at udtænke strategier, og måske endda i samarbejde med en spilmakker, er Sequence det helt rigtige spil at vælge. Som barn er man måske vokset op med spillet 4 på stribe, og ved derfor, hvor vigtigt det er at holde øje med, hvornår man kan opbygge en sekvens, eller en række, i forhold til sin modstander.
I Sequence får man muligheden for at opgradere sine evner en smule, når det handler om at trække de rigtige kort. Til forskel fra 4 på stribe handler det nu ikke bare om at holde øje med de mange muligheder, men også at være heldig, så man trækker de kort, som kan hjælpe en på vej.
Selve oplevelsen af brætspillet Sequence ændrer sig, alt efter om man spiller 2-3 personer mod hinanden, eller om man spiller 2-3 hold mod hinanden. Spiller man individuelt mod hinanden, gælder det som nævnt om at holde skarpt øje med, hvilket træk modstanderen tager næste gang. Spiller man derimod i hold, stiger sværhedsgraden en lille smule, fordi man også skal være skarp på, hvad ens makker har tænkt sig at gøre – og, ikke mindst, om det, I begge gør, kan hjælpe jer som hold.
Formår man at vinde spillet Sequence, kan man godt tillade sig at prale en smule. For her er i sandhed tale om et spil, hvor det både gælder om held og strategi – og har man begge dele, vil man uden tvivl kunne slå sin modstander. Men der er også tale om et spil, som kan være enormt underholdende, især hvis man spiller i hold. Eftersom man som udgangspunkt ikke må kommunikere med sin partner, kan det nemlig blive meget svært at lægge en strategi som hold, og derfor kan der opstå nogle misforståelser undervejs – til stor underholdning for alle parter.
Spilgennemgang
Begyndelsen
Spillet kan enten spilles af 2-3 personer eller 2-3 hold, som spiller mod hinanden.
Før spillet begynder, vælger hver person eller hvert hold mellem de blå, grønne og røde spillebrikker. Spiller man i hold, må holddeltagerne ikke sidde ved siden af hinanden. De forskellige deltagere skal derimod sidde på skift, så der bliver taget et bestemt antal træk mellem hvert hold.
Hver spiller trækker et kort og lægger det på bordet. Den person, som har det laveste kort, skal være kortgiver og blande kortene.
Hver spiller får et bestemt antal kort: Ved 2 spillere får hver spiller 7 kort hver, ved 4 spillere får hver spiller 6 kort hver, ved 6 spillere får hver spiller 5 kort hver, ved 8 spiller får hver spiller 4 kort hver, ved 10 og 12 spillere får hver spiller 3 kort hver. De resterende kort lægges i en bunke for enden af spillepladen.
Herefter må spillerne kigge på deres kort, men ingen af de andre spillere må se dem.
Selve spillet
Den spiller, som sidder til venstre for kortgiveren, må starte spillet. Det gør han eller hun ved at vælge et af de kort, som personen har på hånden, og placeret det med forsiden opad foran sig på bordet, så alle kan se, hvad der er på kortet. Derefter tager personen en af holdets brikker fra bunken og placerer den ét af de steder på spillepladen, som passer sammen med det kort, der blev lagt, så længe pladsen ikke er optaget.
Hvis kortet for eksempel er en spar 4, må personen lægge en brik på spar 4 på spillepladen. Hvert kort er placeret på spillepladen to gange, så der er altså to steder at vælge mellem – dog lige med undtagelse af jokere.
Efter at have lagt kortet, må spilleren trække et nyt kort fra kortbunken. Glemmer personen at trække et kort, inden den næste spiller placerer en brik på spillepladen og har trukket et kort, kan den første person ikke længere trække et nyt kort. Og det betyder, at personen skal fortsætte spillet med færre kort end de andre.
Sådan vinder du
Formålet med Sequence er at være den første spiller eller det første hold, der danner to sekvenser, det vil sige to uafbrudte rækker med 5 brikker i samme farve. Rækken skal enten ligge lodret, vandret eller diagonalt på spillepladen. Den første spiller eller det første hold, som fuldfører to sekvenser/sequences, vinder spillet.
En tilføjelse til reglen er, at en briks plads fra den ene sekvens kan bruges som en del af den anden sekvens.
Men hvilken taktik skal der så til, før man vinder? Det kan der være mange forskellige svar på. Men tager man et kig på BoardGameGeek, der er et online forum for brætspilsentusiaster, er der ifølge brugerne nogle simple tricks, som kan hjælpe dig på vej mod de to sekvenser og sejren.
For eksempel kommer én Sequence-fan med et råd; sørg for at få lagt dine brikker på de fire hjerter i midten (2, 3, 4 og 5). Herfra kan der laves en sekvens i enhver retning, og derfor er dette område eftersigende det mest ‘eftertragtede’ på spillepladen. Om det så er rigtigt, at disse fire hjerter kan lede dig til sejren mod dine familiemedlemmer, må du selv undersøge.
Sequence regler
Knægte
I hver bunke er der 8 knægte; nogle af dem har 2 synlige øjne, mens andre knægte kun har ét øje synligt. Knægte med 2 øjne er jokere – trækker du en joker, kan du få lov til at lægge en af dine brikker hvor som helst på spillepladen. Knægte med ét synligt øje er skurke – trækker du en skurk, må du fjerne en af modspillernes brikker fra spillepladen ved at lægge din skurk. De eneste brikker, du ikke må fjerne, er brikker, som allerede indgår i en færdig sekvens.
“Bonus” brikker
De kort, der er placeret på de fire hjørner af spillepladen, betragtes som “bonus” brikker. Det betyder, at hvert hold kan bruge hjørnerne som en ekstra brik i deres opbygning af en sekvens uden at skulle placere en af deres brikker på hjørnet.
“Døde” kort
Hvis du trækker et kort, som ikke har en fri plads på spillepladen, fordi der allerede ligger en brik på begge pladser, har du trukket et “dødt” kort. Når det bliver din tur, skal du sige højt, at du lægger et dødt kort, og herefter skal du trække et nyt kort fra kortbunken.
Ekstra regel
Vil man gerne gøre spillet lidt ekstra spændende, kan man indføre reglen om, at vejledning og snak om spillet er forbudt. Det vil sige, at personer, som er på hold sammen, ikke må kommunikere om spillet på nogen måde – hverken snak, blink med øjnene, pegen med fingrene eller andet. Hvis nogen opdager en spiller i alligevel at gøre det, skal alle i spillerens gruppe betale en bøde ved at aflevere et valgfrit kort.
Historien om Sequence
Som de fleste af os er klar over, starter de bedste ideer med en drøm. Sådan er historien også for brætspillet Sequence, der blev opfundet af amerikaneren Douglas Reuter i 1970’erne i Minneapolis i USA. Douglas drømte eftersigende om sekvenserne i drømmen, men efterfølgende skulle det vise sig at blive svært at genskabe spillet, som det foregik i drømmen. Derfor gik der også to år, før han var færdig med at udvikle spillet, der dengang hed “Sequence Five”.
Herfra skulle det vise sig at blive endnu en udfordring for amerikaneren at opnå licens til at fremstille brætspillet, så det kunne nå ud over de amerikanske grænser. Derfor blev den første udgave af det endelige spil Sequence først købt i 1982. Siden dengang har spillet bredt sig til store dele af verden, og Sequence findes i dag på blandt andet spansk, engelsk, fransk og islandsk.
Sequence er stadig et stort hit i de danske hjem og et af de spil, som fortsat bliver hevet ned fra hylderne hos de danske webshops, boghandlere og legetøjsbutikker. Sequence er et af de mest eftertragtede brætspil i 2019.
Udgivelser af Sequence
Sequence har været en tidsrøver i mange hjem, og derfor er der også kommet flere forskellige udgaver af brætspillet. Kort fortalt fornyes det med jævne mellemrum, men spilmekanikken og reglerne minder meget om hinanden. Så hvis man først har forelsket sig i Sequence, er der heldigvis andre variationer, der kan spilles efterfølgende:
- Sequence numbers, hvor der bliver skruet op for de matematiske færdigheder. I denne udgave af Sequence står der et (nemt) regnestykke på alle spillekortene, som skal udregnes. Derefter må en af de farvede brikker lægges på det tal, som var facit i regnestykket.
- Sequence for kids, der er en børnevenlig version, hvor hele familien kan være med i spillet. I stedet for de klassiske spillekort, er der dyr på spillekortene i denne udgave, hvor børn helt ned til 3 år kan være med.
- Sequence Travel, er en rejseversion, som du kan tage med på farten. Brætspillet fylder meget lidt, og er derfor velegnet til bilferien, til flyet eller toget.
- Sequence Deluxe, er en luksus version af det traditionelle Sequence. Kort fortalt kan du nemmere se dannet sekvenser/sequences og udseendet er mere elegant.
- Sequence dogs og Sequence cats – her er der mulighed for at vælge lige netop den udgave, som passer til din præference! Hund eller kat? Spil et klassisk spil Sequence, men slip for de traditionelle spillekort og fornøj dig i stedet med at se på nuttede hunde eller katte igennem et helt spil.
Vores vurdering af Sequence
Sequence er et virkeligt underholdende brætspil, som for os er en god kombination af strategi og hjernevridning i samspil med muligheden for at få nogle gode grin undervejs. Det er et brætspil, som er let at forstå og nemt at spille, men som du selv kan gøre sværere – både for dig selv og for modstandernes hold.
I Sequence handler det om at tænke et træk frem, både for sig selv, sin holdkammerat og sine modstandere. Det gælder om at holde tungen lige i munden og overveje, hvad der skal være det næste træk. Samtidig skal man holde hovedet koldt for at kunne se alle de forskellige muligheder, der er for at lave en sekvens på spillepladen. Som nævnt kan der dog komme nogle overraskelser undervejs – for hvis man ikke har holdt overblikket, kan modstanderne måske se mulighederne for at lave en sekvens et uventet sted, og på den måde kan man drille hinanden undervejs.
På samme tid kan der opstå spænding i spillet, hvis man er opmærksom på, om spilleren før én har husket at trække et kort op – hvis vedkommende ikke har trukket et kort endnu, kan man være hurtig på fingrene og sørge for, at han eller hun slet ikke når at få et kort! Altså er der gode muligheder for at drille hinanden i Sequence.
Spiller man i lang tid, kan man opleve, at hele spillepladen bliver fyldt med grønne, røde og blå brikker, og til sidst kan det være svært at overskue, om der overhovedet er mulighed for at opnå Sequence for nogen af holdene. Men er man skarp fra start, kan man hurtigt se mulighederne få at opnå de to sekvenser, der skal til for at vinde spillet, i samarbejde med sin makker, eller alene.
Læs også vores anmeldelse af brætspillet HINT.
Indholdsfortegnelse