Anmeldelse af Afrikas Stjerne

afrikas stjerne

Artiklen indeholder reklamelinks.

Der er i den grad tale om strategi og grundige overvejelser af sine handlinger, når hele familien samles om brætspillet Afrikas Stjerne. Spillet, der udkom i 1951, er blevet en vaskeægte klassiker inden for brætspil. Det kan måske skyldes, at spillet kan spilles af alle familiemedlemmer, og at der sjældent er to ens spil Afrikas Stjerne – du vælger nemlig selv, hvordan du ønsker at spille spillet.

Køb Afrikas Stjerne

Hvad handler Afrikas Stjerne om?

Pak vandrestøvlerne, find kortet frem og vær klar til at tage på eventyr i Afrika! Eller, endnu bedre: Spil Afrikas Stjerne.

I Afrikas Stjerne udforsker du Afrika med startpunkt i enten Cairo eller Tanger. På din tur udstyres du med 5.000 kr., og skal herfra forsøge at finde den forsvundne Afrikas Stjerne. Det er den største diamant, som sikrer dig sejren, så snart du bringer den sikkert hjem til enten Cairo eller Tanger igen.

Med de 5.000 kr. får du muligheden for at rejse til lands, til vands eller i luften i jagt på at finde Afrikas Stjerne. Det er dog ikke så nemt, som man først skulle tro. På spilbrættet er der en masse brikker, som alle vender med bagsiden opad. Under en af brikkerne gemmer Afrikas Stjerne sig, når man vender brikken om. Men foruden Afrikas Stjerne, kan man også risikere at støde på andre ting. Både ting, der hjælper dig på vejen mod diamanten, men også ting, som er et bump på vejen, eller måske lige frem ødelægger dine chancer for at få fat i Afrikas Stjerne.

Under nogle af brikkerne gemmer der sig andre diamanter i forskellige størrelser, som på ethvert tidspunkt kan sælges, så du får flere penge til at rejse for. Men – du kan også være meget uheldig og blive rullet af røveren, der gemmer sig under nogle af brikkerne, så det gælder om at passe på!

Du kan læse mere om de forskellige symboler under “Afrikas Stjerne regler“.

Hvad medfølger i købet af Afrikas Stjerne?

 • En spilleplade.
 • Spilleregler på dansk.
 • 5 spillebrikker i hver sin farve.
 • 30 plastikbrikker, som har forskellige symboler på bagsiden.
 • Pengesedler.

Spiloplevelse

Er man til store eventyr og opdagelsesrejser, vil man elske Afrikas Stjerne. Dette brætspil leder fra første terningeslag tankerne mod Afrikas ørkensand og farverige byer. Oveni det kommer røvere, beduiner og øde øer, som er med til at skabe en stemning omkring spillepladen.

Spiller man udelukkende med voksne deltagere, er det hurtigt at komme ordentligt i gang med spillet. Har man børn med, kræver det nogle forklaringer undervejs, blandt andet når der skal vendes brikker, eller når man lander på et af de særlige steder.

Som udgangspunkt er det dog et spil, der er meget ligetil – det svære ligger i det uventede. For hvad nu, hvis den brik, man står på, viser sig at være en røver? Hvad nu, hvis det er Afrikas Stjerne? Der er hele tiden overvejelser bag de træk, man foretager sig i Afrikas Stjerne, hvilket gør spillet enormt spændende. På samme tid kan man underholde sig med, om man får taget de rigtige valg – og, ikke mindst, om modstanderen får taget nogle kloge valg, eller måske ender med at ende på en øde ø, mens man selv kan bringe Afrikas Stjerne hele vejen hjem til Cairo eller Tanger.

Foruden de særlige steder, man skal huske at være opmærksom på, er Afrika Stjerne et ukompliceret spil – det hele giver sig selv. Det svære kommer til gengæld i det kapløb, der starter, når nogen får fingrene i den helt store diamant, Afrikas Stjerne. Her kan et visum ændre hele spillet på én gang, og så begynder pulsen ellers at stige.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Start med at lægge brikkerne på spilpladen, bland dem og placer dem på de forskellige orange “destinationer” med bagsiden opad, så symbolerne ikke er synlige. Udvælg en bankansvarlig, som skal passe på pengene undervejs. Denne deltager skal uddele 5.000 kr. til hver spiller fra start. Alle deltagere vælger en spillebrik, som placeres i enten Cairo eller Tanger – man vælger selv, hvilken af de to byer man vil starte i. Slå med terningerne om, hvem der skal starte. Den, som slår højest, starter.

Midten

Når det bliver din tur, kan du vælge at angribe jagten på Afrikas Stjerne til lands, til vands og i luften. Hvis du vil rykke videre fra en orange cirkel/destination, skal du først forklare, hvordan du har tænkt dig at gøre det. Du kan også vælge at blive stående for at vende den brik, du står på.

Rejse til lands

 • Vil du rejse til lands, skal du følge de hvide linjer og hvide punkter. Det er gratis at rejse til lands.
 • Hver gang, du slår med terningen, kan du rykke det antal punkter, som terningens øjne viser. Der er en enkelt undtagelse – hvis du står tæt på en orange cirkel, men slår et højere tal, end du skal bruge, kan du enten blive stående på den orange cirkel eller rykke videre.
 • Hvis du lander på en cirkel med en brik, må du vende brikken, hvis du betaler 1.000 kr. til banken. Du vælger dog selv, om du vil gøre dette. Hvis der ikke er nogen brik på den cirkel, du lander på, skal du ikke gøre noget.
 • Så snart du har vendt en brik, skal du rette dig efter det symbol, der er på brikken.

Rejse i luften (med fly)

 • Vil du rejse med fly, skal du følge de orange linjer direkte fra den ene orange cirkel til den anden orange cirkel. Før du rejser, skal du betale 3.000 kr. til banken. Derefter flyver du direkte til næste stop (kun ét stop), uden at slå med terningen.
 • Hvis der ligger en brik på den destination (cirkel), du kommer til, gælder de samme regler som ved rejse til lands – du kan vende brikken for 1.000 kr. Du kan også vælge at lade være.
 • Hvis ikke der er nogen brik på destinationen, går turen videre til den næste spiller.

Rejse til vands

 • Vil du rejse til vands, skal du følge søvejen langs de blå linjer og blå punkter. Inden du rejser langs søvejen, skal du betale 1.500 kr. til banken.
 • Hver gang det er din tur, skal du rykke det antal felter, som terningens øjne viser. Hvis du kommer frem til en orange cirkel, skal du blive stående – også selv om terningen viser mere.
 • Hvis der ligger en brik på den cirkel, du kommer til, gælder samme regler som ved rejse til lands og i luften – du kan vende brikken for 1.000 kr. Du kan også vælge at lade være.
 • Hvis der ikke er nogen brik på destinationen, går turen videre til den næste spiller.

Afslutningen

Når nogen finder Afrikas Stjerne, den store diamant, går ræset i gang. Den person, som har diamanten, skal hurtigst muligt komme tilbage til enten Cairo eller Tanger. Så snart personen er tilbage, er sejren i hus. Der er dog én måde, hvorpå sejren kan forhindres: hvis modstanderen finder et visum.

Normalt har et visum ikke nogen funktion for den person, som finder den. Men hvis én spiller har Afrikas Stjerne, og den anden spiller finder et visum under én af brikkerne, vinder den person, som kommer først til Cairo eller Tanger. Derfor kan sejren altså sagtens ende i helt andre hænder til slut.

Afrikas Stjerne regler

Før man går i gang med at jagte Afrikas Stjerne, kan det være en god ide at gennemgå de forskellige regler. Her skal man især have øje for brikkernes betydning, samt de særlige steder, der findes rundt omkring på spillepladen.

Brikkernes betydning

 • Afrikas Stjerne: Den brik, det hele handler om! Hvis du får fingrene i Afrikas Stjerne, skal du hurtigst muligt vende tilbage til Cairo eller Tanger – kommer du først, vinder du spillet.
 • Visum: Hvis modstanderen har fået fat i Afrikas Stjerne, og du får et visum, kan du stadig nå at vinde spillet! Bliver det dig, der først vender tilbage til Cairo eller Tanger, og har du et visum på lommen, har du nemlig slået modstanderen. Hvis du vender et visum, mens Afrikas Stjerne endnu ikke er fundet, skal du aflevere dit visum til banken.
 • Sort brik: Har ingen betydning. Brikken skal afleveres til banken.
 • Røver: Åh nej! Hvis du møder en røver, bliver du rullet for alle dine penge. Du skal derfor aflevere både brikken og pengene til banken. Hvis du ikke har nogen penge, skal du ikke gøre noget. Hvis du er på en ø, mens du møder røveren, har du ikke nogen penge til en billet. Derfor skal du i stedet sidde over en omgang og derefter rejse med skibet som ‘blind passager’.
 • Topas: Sælges til banken for 3.000 kr. (Hvis den ligger på Guldkysten, sælges den for 6.000 kr.)
 • Smaragd: Sælges til banken for 4.000 kr. (Hvis den ligger på Guldkysten, sælges den for 8.000 kr.)
 • Rubin: Sælges til banken for 5.000 kr. (Hvis den ligger på Guldkysten, sælges den for 10.000 kr.)

Specielle steder

 • Kapstaden: Den person, som først når til Kapstaden, får 5.000 kr. af banken.
 • Guldkysten: Den person, som finder en ædelsten (smaragd, rubin, topas) får dobbelt betaling for den.
 • Slavekysten: Finder du en sort brik her, sidder du over en omgang. Finder du en hvilken som helst anden brik, sker der ikke noget.
 • Sahara: Den spiller, der lander her – på en hvid cirkel, omgivet af en blå ring – bliver overfaldet af beduiner og slipper kun fri, hvis personen slår en 1’er eller en 2’er med terningen.
 • St. Helena: Her lurer der sørøvere! Derfor må du, hvis du lander på den hvide cirkel med den sorte ring, kun fortsætte, hvis du slår en 1’er eller en 2’er med terningen.

Historien om Afrikas Stjerne

Nogen vil måske blive meget overraskede, når de hører, at dette underholdende og lettere avancerede spil er udtænkt af en bare 19-årig pige, Kari Mannerla fra Finland, tilbage i 1949. Spillet blev udgivet første gang i 1951.

Ifølge det internationale onlineforum for brætspilsentusiaster, GameBoardGeek, er Afrikas Stjerne, der på finsk hedder ‘Afrikan tähti’ det største finske brætspil nogensinde. Det kan blandt andet ses ude i de finske hjem, hvor det antages, at stort set alle har en udgave af Afrikas Stjerne stående på bogreolen. På verdensplan er der blevet solgt 3,5 millioner spil Afrikas Stjerne – halvdelen af dem er solgt i Finland.

Udgivelser af Afrikas Stjerne

Afrikas Stjerne er et simpelt spil, der i sin originale version er elsket af mange børn og barnlige sjæle verden over. Spillet er på dansk udgivet i en opdateret version, hvor spilbrættet har fået et fornyet udseende, men ellers er spillet opbygget på samme måde, som da det blev udgivet tilbage i 1950’erne.

En videreudvikling af spillet blev lavet hele 63 år efter spillets udgivelse af kvinden, der har opfundet spillet, nemlig finske Kari Mannerla. Spillet har fået navnet ‘Afrikan tähti: Retkikunnat’, og fokuserer i højere grad på, at man som spiller får opbygget et hold, der finder ressoucer og allierede i Afrika, før de sætter jagten ind på Afrikas Stjerne. Det er desuden muligt at stjæle Afrikas Stjerne fra den person, som har fået fingrene i den. Spillet findes desværre ikke på dansk.

Til gengæld findes Afrikas Stjerne i dag også som kortspil – også på dansk. Her gælder det om at få den rigtige kombination af tre vinderkort, så du til sidst kan få fingrene i Afrikas Stjerne og erklære dig som vinder af spillet. Denne kortspilsudgave af Afrikas Stjerne er en smule mere praktisk, hvis man for eksempel skal ud at rejse og har begrænset plads til at spille på.

Vores vurdering af Afrikas Stjerne

Afrikas Stjerne er for os et af de brætspil, der går helt tilbage til barndommen. Sammen med spil som Ludo var det et af den slags spil, der blev spillet, før man måske havde helt styr på reglerne. Men med kyndig hjælp fra en voksen lærte man hurtigt, hvor ivrig man kan blive i jagten på Afrikas Stjerne.

Og det holder i den grad ved den dag i dag. Det faktum, at man aldrig kan forudsige eller gætte, hvad der gemmer sig under spilbrikkerne på brættet, er med til at øge spændingen, hver gang én enkelt brik skal vendes. Finder man en diamant, bliver man røvet – eller har man endelig fundet vej til Afrikas Stjerne? En enkelt brik kan ændre hele dynamikken og tempoet i spillet, og derfor er der aldrig to omgange af Afrikas Stjerne, som er ens.

I Afrikas Stjerne kan man enten vælge at bruge alle sine penge i jagten på Afrikas Stjerne, ved at rejse til lands, til vands og i luften. Men man skal være snu – for overvejer man ikke sine træk, kan man risikere at ende på en øde ø! Derfor er der altså klart en fordel at overveje, hvordan man vil spille spillet. Og satse på, at den holder. For som sagt: alt kan ændre sig ved bare én brik. Lad eventyret og jagten begynde!

Læs også vores brætspil anmeldelse af Codenames.