Anmeldelse af Alias
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Er det en badebold? En tennisbold? En fodbold? Det er da en læderbold! Alias er brætspillet til dig, der elsker at forklare og gætte ord ud fra beskrivelser, helt i stil med den højtelskede klassiker ‘Margrethe-skål’. Så smør ærmerne op, lad fantasien og ordstrømmen tage over, for nu skal der gættes i både øst og vest, når du og dit hold skal skrabe point ind og rykke væk fra modstanderne i Alias!
Hvad handler Alias om?
Kort sagt går Alias ud på, at én spiller skal forklare et ord (uden at nævne selve ordet), og deltagere på samme hold skal gætte, hvilket ord der er tale om. Ordene kan både være navneord, verber, adjektiver osv. Spilleren, der skal forklare ordet, har begrænset tid til at forklare ordene, og når holdet har gættet ét ord, må han/hun gå videre til det næste ord. Når tiden er udløbet, går turen videre til det andet hold, som skal gætte ord. Det hold, der i sidste ende har gættet flest ord undervejs i spillet, kan kalde sig for vindere af Alias.
Når et ord skal forklares, kan det ske ved hjælp af synonymer, antonymer og egne forklaringer. Et eksempel kunne være, at der stod “agurk” på kortet, og spilleren siger “det er ikke en tomat…” Der er samtidig nogle regler for, hvad der ikke er tilladt at gøre, når et ord skal gættes. For eksempel på man ikke oversætte ordet eller nævne dele af ordet. Du kan læse om alle reglerne for beskrivelsen længere nede i denne anmeldelse.
Alias er et spil, der både henvender sig til voksne og børn. I dette spil får man virkelig øvet sine sprogfærdigheder, når det handler om at beskrive et ord, man ikke må nævne. Man skal kunne holde sig i gang ved at nævne så mange ord og beskrivelser som muligt, og derfor kan især børn lære meget af at spille Alias. Er man udelukkende voksne deltagere, kan man gøre spillet lidt sværere: Man kan lave en regel om, at beskrivelsen af ordene foregår på engelsk, tysk eller spansk, når der gættes. På den måde kan de voksne også få trænet deres sprogfærdigheder, når de spiller Alias.
Hvad medfølger i købet af Alias?
- 400 kort – 8 ord på hvert kort.
- 6 spillebrikker.
- Timeglas.
- Spilvejledning på dansk.
Spiloplevelse
Alias er et lettilgængeligt og simpelt spil, som de fleste medlemmer af familien kan forstå og deltage i. Hvis man i forvejen er bekendt med selskabslegen ‘Margrethe-skål’, skal der ikke mange forklaringer til, før man er klar til at spille Alias for første gang.
Den originale udgave af Alias anbefales til børn fra 10 år, men hvis man har yngre børn, som også gerne vil være med til at spille, kan man overveje at investere i familieudgaven af Alias, ligesom man kan købe en af de særlige udgaver til festlige lejligheder, hvis deltagerne alle er voksne.
Sætningerne på kortene er til at forstå for de fleste, og hvis der er noget, man ikke forstår, kan man heldigvis skippe kortene og gå videre til det næste. Hvis der er et barn, som har vanskeligheder ved læsning, kan man udpege en voksen, der fungerer som vejleder, og så glider spillet alligevel.
For at kunne spille Alias skal man som minimum være 2 hold, så det kræver 4 personer, og man kan være så mange, man vil, så længe alle spillere kan være med omkring det bord, man spiller ved. Når man går i gang med Alias, skal man forvente at sidde med spillet i minimum en time – men indimellem kan man godt få lyst til at starte endnu en omgang, fordi det udløser masser af grin og sjove situationer undervejs!
Spilgennemgang
Forberedelse
- Pladen placeres på midten af bordet, så alle kan nå.
- Kortene blandes og lægges i en bunke ved siden af spillepladen.
- Der laves hold, som alle har minimum 2 personer.
- Hvert hold vælger en spillebrik og placerer den på start-feltet.
- Herefter aftaler man, hvilket hold, der skal starte. Man kan følge reglen om, at det hold, der tilsammen er yngst, starter.
- Hvert hold udpeger en person, som skal starte med at trække et kort – de andre skal starte med at gætte.
Selve spillet
- Den person, som starter (den ‘forklarende’ spiller) trækker en stak kort fra kortbunken.
- Herefter skal personen lægge mærke til, hvilket nummer, holdes spillebrik står på. Felterne på spillepladen er nummereret 1-8, og det samme er ordene på kortene. Det betyder, at hvis man for eksempel står på et felt med nummer 5, skal den forklarende spiller udelukkende forklare ordene, som står ud for nummer 5 på kortene.
- Timeglasset vendes, og den forklarende spiller må forklare de ord, som står ud for det korrekte nummer på kortene. Der er regler for, hvordan spilleren må forklare, som kan være en fordel at forstå, før spillet går i gang. Læs mere om disse regler længere nede i anmeldelsen.
- Hver gang, holdet gætter et ord korrekt, lægger den forklarende spiller kortet på bordet og begynder på beskrivelsen af ordet ud for det korrekte nummer på et nyt kort. OBS: Gættet skal være helt identisk med det ord, der står på kortet.
- Et af modstanderholdene holder øje med tiden.
- Hvis der stadig bliver forklaret et ord, mens tiden er i gang, må en af de andre hold også gætte, hvilket ord der er tale om. Det hold, som først gætter korrekt, vinder kortet og kan rykke deres spillebrik ét felt frem.
- Når alle ordene gennemgået på den tid, der er til rådighed, tælles pointene op for det gættende hold; Hvert ord gættet korrekt giver ét point, mens hvert ord, der er gættet forkert eller skippet, giver minuspoint. Eksempel: Hvis et hold har gættet 5 ord korrekt, 2 forkert, og den forklarende spiller har skippet et kort, giver det 2 point i alt.
- De kort, der er blevet brugt, lægges til siden, så de ikke bruges igen.
- Når alle pointene er talt op, går turen videre til det næste hold.
Hvem vinder?
- Det hold, som først når til målstregen, kan stille sig øverst på podiet og kalde sig for vinder af Alias.
- OBS: Hele runden skal spilles færdig, før vinderen kan kåres. Det vil sige, at alle hold skal have gennemført runden.
Alias regler
Forklaring af ord
De ord, der skal forklares, er inden for mange forskellige kategorier – det kan både være navneord, verber og adjektiver. Ordene kan både være svære og nemme at forklare. De forskellige sværhedsgrader er jævnt fordelt i hvert nummer, så alle numre både har svære og nemme ord, lige som alle numre har en jævn fordeling af ordtyper.
Når du skal forklare et ord, er det på ingen måde tilladt at nævne en del af ordet.
Eksempel: Ordet ‘trækrone’ må ikke forklares som “Det er et træ, plus sådan en, der sidder på dronningen eller kongens hoved.” Dette eksempel ville ikke være tilladt, fordi ordet træ bliver nævnt.
Det er heller ikke tilladt at nævne et ord, der lægger sig op ad det ord, der står på kortet.
Eksempel: Ordet ‘flyver’ må ikke forklares som “Flyvende ting, der transporterer mennesker til andre steder”.
I situationer, hvor det gættende hold gætter halvdelen af ordet – for eksempel i ordet ‘hundelufter’, må den forklarende person godt bruge den halvdel, som allerede er gættet. Hvis holdet for eksempel har gættet “hund”, må den forklarende person godt sige “en person, som tjener penge på din hund…”
Du må gerne bruge modsætninger. Hvis du for eksempel skal bruge ordet ‘stor’, må du godt sige “det modsatte af lille…” Det er ikke tilladt at oversætte ordene direkte. Hvis man har lyst, kan man selv bestemme, om disse sidste to regler skal være tilladt eller ej.
At skippe ord
Hvis du trækker et kort med et ord, som er rigtig svært at forklare, kan du vælge at skippe. Det betyder, at du undlader at forklare dette ord, men går videre til at forklare ordet på det næste kort.
Der er dog en straf for at skippe: Det giver ét minuspoint i regnskabet efter runden. Der kan dog også være fordele ved at skippe et ord, fordi man sommetider kan bruge det meste af den tid, man har til rådighed, ved bare ét enkelt ord.
“Frit for alle”
Når et hold lander på et felt med et gult tal (de andre er hvide), skal holde spille “Frit for alle”, næste gang det er deres tur. “Frit for alle” er et ekstra spil i spillet, hvor alle kan få ekstra point til samlingen.
“Frit for alle” spilles uden timeglas, men med 6 kort, som er på højkant. Den person, som i forvejen skulle forklare ordene, tager et kort og forklarer ordet som i det normale spil. Forskellen er dog, at alle holdene har mulighed for at gættet ordet og vinde point.
Hvert korrekt gæt giver et point, og dermed må holdet rykket sin brik ét felt frem. Samtidig gælder også reglerne om minuspoint, der træder i kraft ved et forkert gættet ord eller ved at skippe et ord.
OBS: Hvis et hold passerer et felt med et gult tal, imens der allerede er et hold, der i næste omgang skal starte “Frit for alle”, så behøver holdet ikke at spille “Frit for alle” i næste omgang – der kan kun være ét spil ad gangen.
Historien om Alias
Ifølge det amerikanske online brætspilsforum BoardGameGeek, blev Alias opfundet i 1995 af den finske forfatter og komponist Mikko Koivusalo. Spillet udgives i dag af Tactic Games og er meget populært i flere lande. Alias er et af de mest sælgende brætspil i mere end 10 lande, og spillet er udgivet på mere end 15 forskellige sprog.
Da Tactic Games så, at den originale udgave af Alias gik som varmt brød, besluttede de sig for at udvide med endnu flere spil. Et af de spil, som har fået succes herhjemme, er den børnevenlige udgave, der bare hedder “Alias: Børn”. I 2015 blev spillet nomineret til prisen for Årets Børnespil, men vandt desværre ikke.
Til gengæld har den originale version af Alias i 2009 vundet en pris for at være Årets Festspil i Rusland!
Udgivelser af Alias
Når noget er en succes, er der ingen grund til at stoppe. Derfor har Tactic Games udgivet op til flere versioner af Alias, som fås på både dansk og engelsk. Herunder kan du blive klogere på nogle af de udgivelser, der er lavet af Alias.
- Alias: Familieudgave er, som navnet antyder, den familievenlige udgave af Alias, hvor børn helt ned til en alder af 7 år kan være med. Der er nogle ændringer i familieudgaven i forhold til originale Alias; Blandt andet er ordene nu inddelt i “familieord” og “voksenord”. Familieordene er ord, der bruges, når et barn skal beskrive et ord for en voksen eller omvendt. Familieordene er nemmere at forklare end voksenordene, der kun bruges, når både forklarer og gætter er en voksen. Udover, at ordene er inddelt i forskellige grupper, er der i denne udgave indført en spinner, som bestemmer, hvem du skal læse kortet højt for. Det betyder, at der ikke på samme måde spilles med hold, men derimod spiller alle individuelt.
- Mit Første Alias: Disney egner sig til børn helt ned til en alder af 3 år. I denne udgave består kortene af både et ord og et billede. Billederne er naturligvis henvendt sig til alle os, der elsker Mickey Mouse, Pluto, Peter Plys og alle bilerne fra ‘Cars’-filmene. Spillebrikkerne og designet er naturligvis også i Disney-stil, så børnene kan genkende det fra deres yndlingsfilm. I denne udgave er der, lige som i familieudgaven, en spinner, der bestemmer, om det er Minnie, Pluto eller måske Mickey, som skal gætte de ord, der bliver beskrevet. Derfor spiller man ikke på hold, men derimod alle mod alle.
- Alias: Rejseudgave giver næsten sig selv. Denne udgave af Alias er, hvad du skal bruge, når du skal ud at rejse – om det så er på skiferie, i sommerhus eller med fly til varmere himmelstrøg. Selve æsken måler 11 x 18 cm og fylder derfor ikke meget i håndbagagen. I stedet for en spilleplade, medfølger der et spilleark og en blyant – i stedet for at rykke med en brik på spillepladen, skal du i stedet sætte et hak på spillearket for hvert “felt”, du rykker. Spillet anbefales til personer fra 10 år og opad.
- Alias: Børn – rejseudgave skal vælges, hvis rejsen indebærer mindre børn, der også har lyst til at være med i Alias. I denne udgave er det ikke ord, men derimod billedkort, der skal forklares; For eksempel kan man trække et kort med en flodhest eller et flyvende tæppe. Ud over denne ændring, minder spiller om ‘Alias: Rejseudgave’. Denne udgave kan spilles af børn helt ned til en alder af 5 år.
- Alias: Jeg er… minder en smule om det velkendte børnespil ‘Er jeg en banan?’ I denne udgave af Alias får hver spiller placeret et kort i panden med et ord. Derefter skal de andre spillere forklare ordet uden at nævne selve ordet. Det gælder så om, at hver enkelt spiller skal gætte, hvad de har til at stå i panden. En sikker vinder til festlige lejligheder, hvor man skal være klar på mavekramper og tårer i øjenkrogen, efter at have grinet sig igennem hele spillet! Spillet anbefales til børn fra 12 år.
- Alias: Party – Junior er et spil, der går hånd i hånd med røde sodavand og popcorn til børnefødselsdagen! I denne udgave af Alias, skal børnene enten forklare ordene eller imitere ordene. Hvis det bliver for svært, kan man få lidt hjælp på spillepladen, hvor alle figurerne er gemt. Så hvis børnene er friske på at imitere en ræv eller beskrive en pære, er dette spil helt sikkert en vinder! Spillet anbefales til børn fra 5 år og opad.
- Alias: Kvinder mod mænd lægger i dén grad op til kønskamp! I denne udgave af Alias skal mændene forklare fænomener og begreber fra mænds verden og omvendt. Et underholdende spil, der kan hives frem over et glas rødvin eller som et festspil. Spillet anbefales til personer fra 15 år.
- Alias: Late Night er spillet, der skal hives frem, når børnene er blevet lagt i seng. I denne udgave går man skridtet videre med ord, der normalt ikke hører til i børnenes ordforråd. Ord som “proteindrik” og “kondomer” skal forklares for de andre på dit hold i dette spil, som anbefales til alle over 18 år. Som noget særligt, er der i denne udgave af Alias en ekstra bunke kort uden ord, hvor deltagerne selv kan tilføje ord, der skal gættes undervejs i spillet.
- Foruden denne række af ekstraudgaver til Alias, findes der naturligvis endnu flere versioner; Du kan for eksempel få fat i Alias: Vild verden, der handler om dyrene og naturen, Alias: Sure tæer, hvor du skal gætte begreber fra sportens verden, eller hvad med Alias: Mums, hvor det er ting fra køkkenet, der skal forklares og gættes. Uanset hvad, er der helt sikkert også en Alias-udgave, der passer til dig!
Vores vurdering af Alias
Alias er et fantastisk brætspil, som bringer familien, vennerne og kollegaerne tættere på hinanden under masser af grin, frustrationer og fantastiske scener!
Alias er et godt spil, fordi det kræver en kombination af koncentration og humor; Koncentrationen skal i spil, når man skal forklare et ord for de andre deltagere, eller når man skal forsøge at gætte, hvilket ord, der bliver beskrevet! Her kan man sommetider være ved at hive håret af både sig selv og den forklarende deltager i frustration over, at det kan være SÅ svært!
Men det er også i situationer som disse, at humoren skal i spil – for det kan simpelthen være så hylende morsomt at overvære en person, der hjælpeløst prøver at beskrive et ord for nogen, der bare sidder og er helt tomme for fantasi. Det skal dog siges, at det nok oftest er når modstanderne gætter, at man har overskuddet til at grine en lille smule bittersødt af situationen.
Foruden at være meget underholdende, kan Alias også være meget lærerigt – især hvis man har børn med i spillet. Når man går ind i rollen som den forklarende spiller, skal man virkelig indstille hjernen på fuld koncentration og fokusere 100 procent, så man kan sikre point til sit hold. Samtidig skal man være rimelig klar i spyttet, så man ikke gør sine holdkammerater mere forvirret end nødvendigt. Derfor kræver det virkelig, at man kender til de rigtige ord – og det er her, børnene kan få forøget deres ordforråd igennem Alias!
Alt i alt kan vi anbefale Alias, der er både underholdende og lærerig for hele familien. Spillet kan både hives frem ved festlige lejligheder, men også i sommerhuset eller på en regnvejrsdag, hvor familien har lyst til lidt ekstra hygge.
Læs også vores brætspil anmeldelse af Tegn og Gæt.
Indholdsfortegnelse