Anmeldelse af Speak Out

speak out spil

Artiklen indeholder reklamelinks.

Når du spiller Speak Out skal du være klar på en gætteleg på en helt, helt ny måde! Synes du, det kan være svært at udtale tungetvistende sætninger som “fem flade flødeboller på et fladt flødebollefad”? Så prøv med et mundstykke i din mund, der adskiller dine læber og efterlader dig med åbent gab! Og forsøg så at udtale det så godt, at dine medspillere kan gætte, hvad du siger! Det er ikke nemt – men det er til gengæld enormt sjovt.

Køb Speak Out

Hvad handler Speak Out om?

Hvor god er du i virkeligheden til at forstå din ven, kollega eller familiemedlem, når han/hun har et stort mundstykke imellem læberne? Det kan være rigtig svært! Og som om, det ikke er nok i sig selv, er der ikke tale om simple sætninger i Speak Out; Der er derimod tale om vaskeægte tungetvistere, som kan være svære at sige, selv uden mundstykket. Kombinationen af de svære sætninger og et stort stykke plastik i munden er den perfekte udgangspunkt for en god omgang Speak Out!

Og det er kort sagt det, spillet handler om: At den ene spiller skal forstå, hvad den anden spiller siger – imens den anden spiller har et mundstykke i munden. Og nå ja… så kommer der den ekstra lille finte, at det hele skal klares, imens der står et minutglas ved siden af og tæller ned.

Så derfor: Gæt så mange kringlede sætninger som muligt, før sandet i minutglasset har nået bunden! For hver sætning, der bliver gættet, får holdet et point. Det hold, der har flest kort ved spillets afslutning, har vundet.

Det lyder måske nemt, men når først man har fået munden på vidt gab, som følge af det store stykke plastik, kan det virke en smule uoverskueligt at skulle læse én eneste sætning højt. Derfor er der heldigvis nogle retningslinjer for, hvordan man kan arbejde sig frem mod svaret. Dem kan du læse om senere i denne anmeldelse af Speak Out.

Hvad medfølger i købet af Speak Out?

  • 10 mundstykker.
  • 200 dobbeltsidede kort med sætninger i to farver: Rød og blå.
  • 1 timeglas.
  • Spilleinstruktioner på dansk.

Spiloplevelse

Speak Out er et hylende morsomt spil, hvor hele familiens deltagere kan være med! Reglerne er simple, og underholdningsniveauet er højt, uanset hvilken alder man har.

Udviklerne af spillet anbefaler spillet til børn fra 8 år, hvilket kan skyldes, at alle deltagere skal kunne læse, hvad der står på kortene med sætninger. Hvis man alligevel har en deltager med i spillet, som ikke har lært at læse endnu, kan man eventuelt udpege en voksen, som skal vejlede barnet og hviske sætningen i barnets øre, hvorefter barnet udtaler sætningen.

Der er altså ingen grund til, at nogen skal udelukkes fra dette spil – der er dog 10 mundstykker i alt, og da det hurtigt kan blive utroligt uhygiejnisk at dele mundstykke, anbefales det at være mellem 4 og 10 deltagere. Man bestemmer selv, hvor længe spillet skal vare, ved at fastsætte et antal runder, inden man går i gang. Som udgangspunkt ligger spillets varighed dog mellem 30 minutter og en time.

Eftermiddagen i sommerhuset, afslutningen på brætspilsaftenen derhjemme eller som underholdning på skiferien – der er mange situationer, hvor Speak Out er oplagt – så åbn gabet og træk et kort!

Spilgennemgang

Forberedelse

  • Kortene blandes, og de to bunker af kort – rød og blå – stilles på bordet sammen med timeglasset.
  • Alle deltagere udstyres med hver sit mundstykke.
  • OBS: Vær opmærksom på, at mundstykket er blevet rengjort, før spillet går i gang. Læs mere om rengøring af mundstykket under ‘Pleje af mundstykket’ længere nede i denne anmeldelse.
  • De to hold vælger hver en farve – rød eller blå. Farven angiver, hvilken kortbunke, de skal læse sætninger fra.
  • Det besluttes, hvilket hold, der skal starte. Man kan også vælge reglen om, at det hold, der til sammen har den laveste alder, starter.

Selve spillet

  • Lige inden det bliver din tur, skal du sætte mundstykket i. Få en forklaring på, hvordan stykkes sættes i munden, under emnet ‘Sådan sætter du mundstykket i’ længere nede i denne anmeldelse.
  • Når det bliver din tur, skal du vende timeglasset, så snart du er klar. Herfra har du ét minut.
  • Træk det øverste kort fra den kortbunke, der matcher den farve, dit hold har. Læs højt fra kortet, der som regel har en kringlet eller underholdende sætning, som er svær at udtale med munden åbnet på vid gab.
  • Nu gælder det for dine holdkammerater om at gætte, hvad du prøver at sige – altså, hvad der står på kortet.
  • Du må gentage sætningen, så mange gange du vil, indtil de gætter korrekt.
  • Du må “tale med hænderne”, men ikke mime! For eksempel må du gerne give en “thumbs up”, hvis deres gæt er på vej i den rigtige retning.
  • Når dine holdkammerater har gættet sætningen, skal du lægge kortet foran dig. Kortet svarer til ét point.
  • Hvis der er mere tid tilbage i timeglasset, skal du trække et nyt kort og begynde på en ny sætning. Fortsæt med at trække ny kort, indtil tiden er løbet ud.
  • Ekstra: Du kan melde pas på en sætning, hvis den er for svær at udtale. Men så vinder det andet hold kortet og dermed et point.

Afslutning

  • Når tiden er løbet ud i din runde, skal du tage mundstykket ud.
  • De kort, der er gættet korrekt, beholder holdet – de kort, der eventuelt er meldt pas på, skal gives til det modsatte hold.
  • Derefter er det det andet holds tur til at begynde deres runde.
  • Man bestemmer selv, hvor lang tid, man vil spille – det kan for eksempel være, indtil alle deltagere har haft to ture hver. Man kan med fordel aftale spillets varighed, inden man går i gang med spillet.
  • Til slut tælles alle kortene op. Det hold, som har flest kort, har vundet spillet.

Sådan sætter du mundstykket i

Når man første gang ser mundstykkerne, kan det være svært at regne ud, hvordan det skal sættes ind i munden. Derfor har spillets udgiver, Hasbro, lavet en vejledning til, hvordan mundstykket sættes i.

  1. Hold mundstykket, så den brede side af de buede vinger er tættest på munden. (Den største ende skal ind først).
  2. Tag fat om det buede håndtag på mundstykket med begge hænder.
  3. Før den ene vinge ind mellem læber og tænder i den ene side, så den sidder fast på kindens inderside.
  4. Bøj håndtaget, så den anden vinge nærmer sig den første vinge, du allerede har i munden.
  5. Sæt den anden vinge på samme måde.
  6. Slip håndtaget – nu skulle mundstykket gerne sidde fast!

Pleje af mundstykket

Mundstykkerne skal vaskes i vand og sæbe, før de bruges for første gang. Derefter skal de vaskes i vand og sæbe mellem hvert spil. Derudover er det en god ide at lade dem tørre helt, før de pakkes væk i en lukket pose eller beholder.

OBS: Vær opmærksom på, at mundstykkerne ikke må koges, og at de heller ikke må komme i opvaskemaskinen!

Udgivelser af Speak Out

I hælene på det populære, underholdende Speak Out er der udgivet lignende spil, som har fået nogle få ændringer. Desværre er det ikke alle spillene, som er på dansk, men til gengæld fås de på engelsk. Så hvis alle deltagerne er kyndige i engelsk, eller har mod på at kaste sig ud i en udfordring, kan man jo forsøge sig frem.

  • Speak Out: Børn mod voksne (dansk) er familieudgaven af Speak Out, som er egnet til børn fra 8 år og opad. Vi vil dog mene, at yngre børn sagtens kan være med i spillet, hvis man fra start udpeger en voksen, som kan vejlede børnene undervejs og hjælpe med at forstå sætningerne. Som titlen siger, går dette spil ud på at spille børnene mod de voksne. Der er altså lagt op til ægte familiefight i denne udgave, som helt sikkert kan få alle familiens medlemmer med i underholdningen! Spillet tager som minimum mellem 15 og 30 minutter. Spillet indeholder, i modsætning til det originale Speak Out, mundstykker i to forskellige størrelser, så der både er til børn og voksne.
  • Speak Out: Misheard Song Lyrics (engelsk) er en utrolig morsom ekstraudgave af Speak Out, hvor det handler om at sætte jeres musikviden på spil. Og så alligevel… for sætningerne lyder som egentlige sangtekster, men alligevel er der nogle ting, som er ændret – præcis som når man selv tror, at man har fanget en sangtekst, men det viser sig, at man har misforstået den fuldstændigt! Et spil, der i den grad er oplagt til en festlig aften! Spillet er på engelsk og omhandler derfor også engelske sangtekster. Derfor anbefales spillet til voksne. For at kunne spille denne version af Speak Out, kræver det at man har den originale version af Speak Out. Spillet indeholder 72 nye kort og ét mundstykke. Anbefales til deltagere fra 16 år.
  • Speak Out: Showdown (engelsk) er lige som den originale udgave af Speak Out, men med en ganske særlig tilføjelse, i form af en arm, der udpeger, hvem der må tale! I denne version af Speak Out bliver der skruet op for intensiteten og tempoet, når to spillere fra hver deres hold får placeret den elektriske arm foran sig. Herefter skal de begge forsøge at udtale sætningerne, med mundstykket i munden, imens deres holdkammerater, som sidder overfor, skal gætte, hvordan sætningerne lyder. Det specielle er, at armen bestemmer, hvem der skal tale! Derfor kan den ene spiller altså godt være midt i en sætning, når armen pludselig beslutter sig for, at den anden spiller skal sige noget! Denne udgave skaber en særlig stressende, men også utrolig sjov spænding i spillet. Anbefales til børn fra 8 år. Spillet inkluderer 200 kort, 3 mundstykker til voksne og 3 mundstykker til børn, samt den elektroniske “arm”, der har indbygget tidtager.

Speak Outs popularitet

Det er ikke bare i de private hjem og institutionerne, Speak Out er blevet et populært brætspil. Spillet er flere gange også blevet brugt til sjove gimmicks i TV-shows og andre form for underholdning. Det har blandt andet givet anledning til grin i det berømte amerikanske TV-show “The Ellen Show”, hvor Ellen DeGeneres siden 2003 har haft besøg af berømte stjerner i sit talkshow, der sendes i bedste sendetid.

Nogle af de personer, som har været forbi til et forsøg med mundstykket i kæberne er blandt andre Reese Witherspoon, Mila Kunis, Khloe Kardashian, Jimmy Fallon og Heidi Klum. Dette har ofte ført til mange underholdende episoder i TV-showet, hvilket man godt kan forstå. For det er bare sjovt, når nogen prøver at læse sætninger højt stort stykke plastik i munden!

Vores vurdering af Speak Out

Hold nu op, det er en udfordring at få sagt noget som helst, der minder om ord, når man har mundstykket sat i! Ofte kan man ende med at se sig selv sidde med tårer i øjnene og en klukkende latter, fordi det virker så latterligt, at de andre deltagere ikke forstår, hvad man prøver at sige.

Efter at have spillet Speak Out nogle gange, er vi ikke i tvivl om, at Speak Out altid lægger op til en eller anden form for krampagtige grineflip i løbet af spillet. Det stopper bare ikke med at være sjovt, at en person forsøger at sige en sætning, men stort set ingen forstår det!

Lige så sjovt det er at se den hjælpeløse person med mundstykket, lige så fed en følelse er det, når man får tydet det ellers så utydelige sprog og gætter, hvad det er, der bliver sagt. Indimellem skal der skydes en del i både øst og vest, men efter nogle runder har man en fornemmelse for, hvad det er, der bliver sagt – og så hører man ikke længere bare ord som “aaaaa” og “eeeeeh…”

Spillet kræver uden tvivl en del fantasi, koncentration om at høre, hvad der bliver sagt, og ikke mindst tålmodighed til at gætte en masse gange, inden man lander på den krøllede sætning, der står på kortet. Men har man det, bliver man uden tvivl også rigtig god til at spille Speak Out. Man lærer, at det virkelig ER nogle skøre sætninger og ord undervejs i spillet, og derfor indstiller man sig på, at der kan blive sagt hvad som helst.

Speak Out egner sig måske ikke så godt til personer, som ikke kender hinanden så godt endnu. For nogen kan det være en smule overskridende at skulle sidde med åbent gab og tviste tungen, og så bliver det ikke bedre af, at man ikke kender hinanden. Hvis man derimod spiller med et par gode venner eller nogle familiemedlemmer, er der helt sikkert lagt i ovnen til masser af grin og underholdning for alle deltagere!

Så handler det bare om at være klar på at blive en smule til grin, når man sidder der med et plasticstykke i munden og forsøger at fuldende en kringlet sætning – for til grin, det bliver man. Og det er noget af det, som gør dette spil hylende morsomt og velegnet til festlige lejligheder!

Læs også vores brætspil anmeldelse af Kalaha.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse