Anmeldelse af Vildkatten

vildkatten

Artiklen indeholder reklamelinks.

I Vildkatten gælder det om at være knivskarp i pæren og hurtig på aftrækkeren! Hele familien kan være med, når det gælder om at være den, som først finder ikonet på det store spillebræt. Det bliver en konkurrence i både falkeblik, reflekser og hurtighed, som med garanti fører til både frustrationer og højlydt latter fra alle deltagere – store som små.

Køb Vildkatten

Hvad handler Vildkatten om?

Hvem kan finde kiwien, badebolden eller støvlen blandt de mere end 300 billeder, der er blandet godt og grundigt sammen på det store, runde spillebræt? I Vildkatten gælder det om at være den, som er bedst til at udpege, hvor billederne befinder sig på pladen.

I hver runde trækkes et kort fra kortbunken. Kortet lægges på midten af spilbrættet, og vendes, så et billede bliver synligt. Derefter gælder det om at være lynhurtig på aftrækkeren. Den person, som først finder billedet inde på spilbrættet, får lov til at beholde billedet, der gælder som et point. Vinderen er den person, som til slut har fundet flest billeder på spilbrættet.

Det er én måde at spille spillet på. Vildkatten giver nemlig mulighed for, at deltagerne selv ændrer en smule i spilgangen og reglerne. De forskellige udgaver bliver gennemgået senere i anmeldelsen.

Hvad medfølger i købet af Vildkatten?

  • Spillebræt med 368 billeder.
  • 368 billedkort i beholder.
  • 6 x 3 spillebrikker i forskellige farver.
  • Spillemanual på dansk.

Spiloplevelse

Vildkatten er et brætspil, som hele familien kan samles om, når hurtigheden skal testes og lattermusklerne afprøves. Spillet kan spilles af 2-6 deltagere, og det anbefales, at den originale udgave af Vildkatten spilles af personer over 6 år. Der findes dog nogle udgaver for børn helt ned til 2 år.

Med mere end 300 forskellige motiver, der gemmer sig på kryds og tværs, er der sikret en god portion underholdning for hele familien, der kan vare i flere timer – som udgangspunkt tager spillet dog omkring 30 til 45 minutter at spille. Når man efterhånden bliver rutineret i at opdage motiverne, kan det være, at spillet går en hel del hurtigere. Her kan man så vælge at investere i en anden udgave af Vildkatten, så man igen kan starte forfra på jagten efter motiver.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Spillepladen samles ved at montere de otte yderste stykker på det store midterstykke. Når pladen er samlet, lægges den midt på bordet, så alle deltagere kan nå alle motiver på pladen.

Derefter samles beholderen til billedkortene og stilles på den sekskantede fod, der følger med. Beholderen fyldes med alle billedkortene og stilles et sted, hvor spillelederen kan nå.

Herefter skal alle spillere have tre brikker i én farve. Til slut skal der udpeges en spilleleder, som er den, der trækker billedkort – dette kan med fordel være en voksen. Herefter kan spillet gå i gang!

Midten

Spillet starter ved, at spillets leder trækker et kort fra beholderen. Så snart, alle deltagere har set, hvilket motiv, der er på kortet, går kapløbet i gang: Hvem finder først samme motiv på spillepladen? Den person, som først får udpeget motivet, får kortet og dermed ét point.

Der er flere forskellige måder at spille Vildkatten på, så derfor er det en god idé at gennemgå de forskellige muligheder, inden man går i gang. Længere nede i anmeldelsen findes der to forskellige forslag til, hvordan spillet kan forløbe.

Hvis man spiller med små børn, kan man med fordel vælge version 1, hvor man blot trækker ét kort ad gangen. Spiller man med større børn eller udelukkende med voksne deltagere, kan man øge spændingen ved at spille version 2, hvor det for hver deltager gælder om at være den, der hurtigst finder sine 3 motiver på spillepladen.

Afslutningen

Den person, som får indsamlet flest billedkort/brikker fra beholderen, er den person, som til sidst kan stille sig øverst på podiet og kalde sig for vinder af Vildkatten. Det er dog op til deltagerne selv at vælge, hvor længe spillet skal vare – dette kan med fordel besluttes, før man går i gang.

Vildkatten regler

Spilversion 1: Ét kort ad gangen

  1. Spillets leder trækker et kort fra beholderen med billedkort. Kortets motiv vises til alle spillere.
  2. For alle spillere gælder det nu om at finde det motiv, der er på kortet – hvis der f.eks. er en kiwi, gælder det om at være den, som først får udpeget kiwien på spillebrættet.
  3. Den person, som har udpeget flest motiver, når alle billedkort er gennemgået – eller, når man ikke har lyst til at spille mere – har vundet spillet.

Spilversion 2: Tre kort ad gangen

  1. Spillets leder trækker 3 kort fra beholderen til hver spiller. Kortene lægges med bagsiden opad foran hver spiller, så de ikke kan se motivet.
  2. Når alle spillerne har fået placeret 3 kort foran sig, må de på samme tid vende billedkortene, så motiverne kommer til syne. Nu gælder det om, at hver enkelt spiller finder de 3 motiver, de har foran sig.
  3. Hver gang, man har fundet et af de motiver, man har foran sig, lægger man en af sine farvede brikker på motivet på spillebrættet.
  4. Den spiller, som først finder alle 3 motiver, råber “stop”. Herefter skal alle deltagere stoppe deres søgning efter motiver.
  5. Hver enkelt deltager får lov til at beholde de motiver, han/hun nåede at finde, før der blev råbt “stop”.
  6. EKSTRA: Man kan også vælge at spille med den regel, at den person, som råbte “stop”, skal lægge en eller flere af sine billedkort tilbage i beholderen, hvis personen har placeret en brik forkert – f.eks. hvis han/hun skulle finde en kiwi, men har lagt sin brik på et æble.
  7. Herefter gentager man reglerne, indtil én spiller har fået minimum 25 billedkort, eller indtil alle billedkort er brugt.

Det er disse to versioner af Vildkatten, som er mest benyttet. Men hvis man har mod på at udvikle sine egne regler, er der selvfølgelig også mulighed for det – det er kun fantasien, som sætter grænser i dette spil.

Historien om Vildkatten

Vildkatten, der i sin oprindelige udgave hedder Finders Keepers, blev ifølge brætspilsforummet GameBoardGeek udviklet i 1993. Det vides ikke, hvem der har udviklet spillet.

Sikkert er det dog, at Vildkatten har indtaget rigtigt mange børnehaver, skoler og fritidsordninger i Danmark, hvor mange danske børn med garanti har stødt på Vildkatten enten derhjemme eller i en institution. Spillet er blevet en vaskeægte klassiker i børnehøjde, og derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at Vildkatten har vundet prisen som Årets Børnespil, kåret af Bog&Idé, Boghandleren og Legekæden, flere gange:

  • 2009: Årets Børnespil: Vildkatten
  • 2010: Årets Børnespil: Vildkatten
  • 2011: Årets Børnespil: Vildkatten
  • 2012: Årets Børnespil: Vildkatten Master
  • 2017: Årets Børnespil: Vildkatten Ramasjang

Udgivelser af Vildkatten

Som ethvert andet populært brætspil, der fanger spilleglade børn og voksne, er Vildkatten naturligvis også blevet udgivet i flere forskellige versioner:

  • Vildkatten Master, der tog prisen som Årets Børnespil i 2012, er en udvidet udgave af det oprindelige Vildkatten. I denne version er der intet mindre end 513 billedkort. Så hvis du er ved at kunne placeringerne af motiverne i den oprindelige udgave, kan du med fordel byde Master-udgaven velkommen til din spilsamling.
  • Vildkatten Travel er, som navnet antyder, en rejsevenlig udgave af det oprindelige Vildkatten. Spillet opbevares i en lille rejsekuffert, der er cirka 25 cm i diameter, når spillet er foldet sammen. Det betyder, at du nemt kan tage kufferten med i flyet, i bilen eller i campingvognen.
  • Vildkatten: My First, er en udgave, der gør det nemt at involvere de mindste medlemmer af familien. Med bare 36 billeder på spillepladen, er det nemmere for børn helt ned til en alder af 2 år at være med i spillet.
  • Vildkatten Ramasjang blev kåret til Årets Børnespil i 2017. I denne udgave handler det ikke om at lede efter kiwier og bananer, men derimod at finde Rosa fra Rouladegade eller Bamse og Kylling. Med 150 billeder kombineres det originale Vildkatten med alle de populære figurer fra Ramasjang.
  • Vildkatten App-version er en ny udgave af Vildkatten, som kombinerer brætspillet med din smartphone. Ved at installere en app på din telefon, kan du nemlig få ledetråde til spillet, samt inspiration til nye måder at spille spillet på.

Der er altså rig mulighed for at finde en udgave af Vildkatten, som passer til lige netop dig og din familie – om I så er til det ene eller andet.

Vores vurdering af Vildkatten

Det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, hvis ikke man skal få tæv af en 5-årig i dette brætspil! Selv om man på forhånd forsøger at placere de forskellige motiver, så man kan huske hvor de er – ja, så går den bare ikke altid alligevel.

Det kan være meget svært at huske præcis, hvor æblet eller pæren har gemt sig, og derfor kan der hurtigt opstå nogle morsomme episoder, hvor man sidder med fingeren på det forkerte motiv, eller måske sidder i flere minutter og hiver sig i håret, fordi man bare ikke kan huske, hvor bilen befandt sig!

Noget af det, som er mest genialt ved Vildkatten er, at hele familien kan være med. Nogle af kortene skal forklares for børnene, hvis de ikke er klar over, hvad motivet forestiller sig. Derfor kan man for eksempel indføre en regel om, at alle skal have lov at kigge på motivet i 5 sekunder, så man er helt sikker på, hvordan det ser ud. Bortset fra dette, lægger Vildkatten i den grad op til, at man hiver de mindste med ind til bordet, når der skal spillet brætspil. Og gider de ikke den originale udgave, så findes der jo heldigvis en masse andre udgaver, som måske er lidt mere tillokkende.

Vildkatten er ekstra godt til børn, fordi det lærer dem, hvad det vil sige at være fair i spil. Det er tydeligt at se (og høre), hvem der har fundet motivet, og derfor er det også den person, som får pointet. Det kan ikke laves om, og derfor lærer børn, at hvis ikke man vandt pointet i denne runde, vinder man måske i den næste.

Overordnet set er vi meget begejstrede for Vildkatten, der tester de små grå hos den voksne del af deltagerne, men med garanti giver grin og hyggelige stunder hos hele familien.

Læs også vores brætspil anmeldelse af Klodsmajor.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse