Anmeldelse af Bezzerwizzer

bezzerwizzer

Artiklen indeholder reklamelinks.

Har du styr på din paratviden, og er du klar til at drille dine medspillere i et sjovt og medrivende brætspil, er Bezzerwizzer helt sikkert noget for dig! Der er kategorier for enhver smag, og er du taktisk anlagt, kan du snuppe point fra de andre ved at smide Bezzerwizzer-brikken og satse på, at det selvfølgelig er dig, der ved allerbedst. Læs med her og find ud af, hvorfor Bezzerwizzer helt fortjent er et af de mest populære brætspil herhjemme.

Køb Bezzerwizzer

Hvad handler Bezzerwizzer om?

Bezzerwizzer er opkaldt efter det tyske ord for at være bedrevidende, og i Bezzerwizzer gælder det netop om at være den, der ved mest og kan svare på spørgsmål inden for en bred vifte af kategorier. Det er et sjovt vidensspil, som kræver, at man kan sin paratviden til fingerspidserne. Der er plads til alt fra 2 til 16 spillere, hvilket giver mulighed for, at hele familien eller venneflokken kan deltage, og så gælder det ellers om at komme først i mål på spillepladen ved at svare rigtigt på så mange som muligt af de spørgsmål, man bliver stillet.

Men Bezzerwizzer er langt mere sofistikeret og har flere nuancer end de fleste andre paratvidenspil, for her har du endelig mulighed for at blande dig og spille bedrevidende, når det er dine modstanderes tur til at svare. Og det kan faktisk være ret provokerende, når ens modstander råber: ”Bezzerwizzer”, når man skal lige til at svare, og på den måde presser én til at svare rigtigt – ellers er det nemlig dem, der får chancen for at svare på dit spørgsmål og dermed sikre sig de livsvigtige point!

Har du trukket en kategori, du ikke føler dig stærk i, kan du også bytte den ud og dermed stjæle en potentiel favoritkategori fra dine medspillere, og på den måde bliver Bezzerwizzer en medrivende og social oplevelse, hvor man konstant presser og driller hinanden. Det vindende hold bliver altså det hold, som både har klaret at svare rigtigt og har forstået at satse på de strategisk bedste tidspunkter.

Hvad medfølger i købet af Bezzerwizzer?

Med i brætspillet får du følgende:

  • 1 spilleplade.
  • 4 huse.
  • 20 kategoribrikker.
  • 8 BEZZERWIZZER-brikker.
  • 4 ZWAP-brikker.
  • 4 spillebrikker.
  • 1 æske til spørgsmålskort.
  • 250 spørgsmålskort.
  • 2 kategorioversigter.
  • 1 pose.
  • 1 regelsæt.

Spiloplevelse

Bezzerwizzer er den slags brætspil, som holder alle spillere på kanten af sædet hele tiden. Fordi det er bygget sådan op, at man kan blande sig i de andre holds svar, er hjernen konstant på arbejde for at planlægge, hvornår man skal slå til. Og da hvert hold kun har to Bezzerwizzer-brikker per runde, gælder det om at bruge dem på de helt rigtige spørgsmål.

Spillet giver mulighed for, at man kan drille sine modspillere, hvilket gør det mere interaktivt og konfrontatorisk end mange lignende brætspil. De mange kategorier sikrer desuden, at alle deltagere har mulighed for at få deres stærke sider bragt i spil, og er man flere på et hold, er sandsynligheden endnu større for, at man er godt dækket ind.

Spilletiden er i udgangspunktet sat til omkring 45 minutter, men dette varierer selvfølgelig efter, hvor mange deltagere, der er med, og hvor meget tid man bruger på at diskutere sine svar indbyrdes på holdet.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Spillet begynder med, at spillepladen placeres på bordet, og at kortene med spørgsmål blandes og gøres klar. Spørgsmålene er inddelt i en række forskellige emner eller kategorier, som svarer til dem på de såkaldte kategoribrikker.

Deltagerne er delt op i hold, og hvert hold vælger en farve samt den plade – herefter kaldet huset – som hører til denne farve. Herudover skal hvert hold have en spillebrik, to Bezzerwizzer-brikker og en særlig brik med et Z på, som står for ’Zwap’, altså at bytte. Spillepladen eller huset er det sted, hvor holdene senere skal anbringe de kategoribrikker, de trækker. Huset har fire separate felter til brikkerne, og felterne er markeret med et antal prikker fra et til fire. Disse felter kan bruges taktisk, idet prikkerne angiver det antal point, man får, hvis man svarer rigtigt, og i løbet af spillet kan spillerne således forsøge at sørge for, at de får flest point i deres favoritkategorier ved at placere kategoribrikkerne strategisk på felterne.

Spillet starter, når det første hold får et spørgsmål. Et rigtigt svar på spørgsmålet giver point svarende til de hvide prikker på feltet i huset, hvor kategoribrikken stod, og herefter går turen videre til det næste hold, uanset om spillerne svarer rigtigt eller ej.

Midten

Hvert hold skifter altså til at forsøge at svare på et spørgsmål inden for de mange forskellige kategorier. Undervejs i spillet har de andre hold mulighed for at ’Bezzerwizze’, når et hold skal svare på spørgsmålet. Det betyder, at man som modstander kan markere, at man gerne selv vil svare på spørgsmålet, hvis det spillende hold ikke kan. Man har her muligheden for at satse større eller mindre – hvis man smider Bezzerwizzer-brikken allerede inden, spørgsmålet er stillet, giver det hele tre point, hvis man svarer rigtigt bagefter. Smider man først brikken, når spørgsmålet er stillet, giver det kun et enkelt point, og på den måde belønnes man for at vise vovemod i spillet.

Det kan således sagtens ske, at man satser og smider sin Bezzerwizzer-brik, fordi man tror, man vil kunne svare på alt inden for en særlig kategori, og ender med at sidde tilbage med en lang næse – og et strafpoint – hvis man får mulighed for at svare og rammer forkert. På den måde kan spillet bølge frem og tilbage, og et pludseligt Zwap eller et velplaceret Bezzerwizzer-angreb kan vende hele spillet på hovedet.

Afslutningen

Spillet fortsætter som ovenfor skitseret, indtil alle hold har fået mulighed for at besvare lige mange spørgsmål, og et af holdene vinder ved at få sin spillebrik først i mål. Hvis det skulle ske, at flere hold når i mål på samme tid, trækker hvert hold et spørgsmål, de skal besvare. Sådan fortsætter man, indtil kun ét af holdene kan give det rigtige svar, og vinderen er fundet. Alt i alt tager spillet typisk ikke mere end en time, og hvis man er sulten efter mere, sikrer kombinationen af de mange kategorier og de 5000 spørgsmål, at man bare kan kaste sit ud i et nyt spil.

Bezzerwizzer regler

Der er naturligvis visse variationer i reglerne til de forskellige udgaver af Bezzerwizzer, men grundlæggende er spillene bygget ret ens op med spørgsmål/svar og muligheden for at spille bedrevidende over for sin modstander. Her gennemgås reglerne for det traditionelle Bezzerwizzer.

  • Spillepladen stilles op, og brikkerne deles ud.
  • Alle kategoribrikkerne lægges i den lille pose.
  • Så afgøres det, hvem der starter første runde. Efter første runde skiftes holdene til at starte – turen går med uret.
  • Ved hver rundes begyndelse trækkes fire kategoribrikker op ad posen. Når alle hold har trukket deres brikker, skal kategorierne placeres i huset i de fire felter, og på den måde vælger holdet, i hvilken rækkefølge de ønsker at svare på spørgsmålene. Her gælder det om at kende sine styrker og placere den kategoribrik, man regner med at have sværest ved at svare på, i feltet til et point. Den, man mener at være lidt bedre til, placerer man i feltet til to point, og så fremdeles, indtil man placerer sin favoritkategori i feltet til fire point.
  • Når dette er gjort, skal den første spiller svare på spørgsmålet til et enkelt point. Et rigtigt svar sikrer, at holdet kan rykke deres spillebrik et felt på spillepladen. Svarer holdet derimod forkert, går turen videre til næste hold, uden at spillebrikken rykkes.
  • Sådan fortsætter spillet, indtil alle hold har besvaret alle spørgsmål svarende til de fire kategorier i deres hus.
  • I hver runde har spillerne mulighed for at benytte deres to Bezzerwizzer-brikker og deres ene Zwap-brik. Herefter kan de ikke bruges igen før i næste runde, hvor der igen trækkes fire kategoribrikker, så når en Bezzerwizzer-brik eksempelvis er brugt, lægges den til side indtil næste spillerunde.
  • Bezzerwizzer-knappens funktion er, at den kan bruges som en slags angreb, hvor man giver sig selv og sit hold mulighed for at vinde point, når det er et andet holds tur til at svare på spørgsmål. Man bruger brikken ved at sige ”Bezzerwizzer” og lægge brikken frem på bordet, og det giver så én ret til at svare på det andet holds spørgsmål, umiddelbart efter at holdet selv har svaret.
  • Man kan enten smide brikken, INDEN spørgsmålet læses op eller EFTER. Gør man det inden, kan man vinde tre point, gør man det efter, er der kun et enkelt point at hente.
  • Hvis det hold, der er blevet udfordret, svarer rigtigt på spørgsmålet, får de deres point som vanligt, og det angribende hold har brugt deres Bezzerwizzer-brik, men uden at få strafpoint for forsøget.
  • Men hvis det udfordrede hold derimod svarer forkert, får det angribende hold, som smed Bezzerwizzer-brikken, chancen for at svare. Nu gælder det om at svare rigtigt! Her er som nævnt hele tre point på spil, hvis man satsede og Bezzerwizzede, inden spørgsmålet overhovedet blev læst højt, og et enkelt point, hvis man først smed brikken, efter at man hørte spørgsmålet. Svarer holdet forkert, mister de et point.
  • Hvis det hold, som er blevet udfordret, er nået op i spillets opløb – dette kan ses markeret som hvide prikker på spillepladen – kan det angribende hold vælge at bruge sine point til at rykke det udfordrede hold baglæns i stedet for at rykke sig selv frem. Det udfordrede hold kan altså tvinges til at rykke enten et eller tre felter tilbage, alt efter hvornår angriberne Bezzerwizzede.
  • Den såkaldte Zwap-brik kan bruges, når det er ens holds tur, og den må kun anvendes, INDEN spørgsmålet er blevet læst højt. Den skal man altså bruge, hvis man er utilfreds med en given kategori og ønsker at bytte den. Spilles brikken, giver den nemlig holdet lov til at bytte rundt på to endnu ikke brugte kategoribrikker, og man kan vælge blandt alle de deltagende holds brikker. Det betyder altså, at man eksempelvis kan bytte rundt på rækkefølgen af andre holds kategoribrikker for at drille dem eller skille sig af med en dårlig brik til fordel for en af de andre holds for at bedre sine egne chancer for at kunne svare.
  • Spillet er slut, når et eller flere hold når i mål. Hvis flere hold når målet samtidig, trækker de hver et spørgsmål, de skal svare på, og sådan fortsætter det, indtil kun ét hold svarer rigtigt.

Historien om Bezzerwizzer

Bezzerwizzer blev oprindeligt opfundet af danskeren Jesper Bülow, der grundlagde firmaet bag de efterhånden mange versioner af Bezzerwizzer-spillene i 2006. Historien går, at Jesper Bülow begyndte at tænke over spillet og finde på ideer til dets regler og udformning allerede omkring 2001, da han selv var en ivrig brætspiller og elskede at lave quizzer til venner og familie til festlige lejligheder. Inden selve firmaet bag Bezzerwizzer blev stiftet, lavede Jesper Bülow de første udgaver af spillet hjemme i sin egen kælder, imens han først arbejdede som bankmand i Nykredit og senere tog orlov for at fokusere udelukkende på Bezzerwizzer. Da spillet viste sig at være et hit blandt de fokusgrupper, som prøvede det af i de tidligere faser, besluttede Jesper Bülow at sætte det i produktion, og spillet blev altså lanceret i 2006 i den kendte udgave med hele 5000 forskellige spørgsmål.

Der er allerede sket en hel del, siden spillet først så dagens lys i 2006. Bezzerwizzer er solgt i millioner eksemplarer verden over, og spillet fås i dag i ni lande, nemlig Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Belgien, Holland, Tyskland og Spanien.

Efterhånden er der kommet en række forskellige spil til Bezzerwizzer-serien, og de vigtigste gennemgås kort nedenfor. Bredden i udbuddet sikrer, er der et spil til så godt som enhver lejlighed. Det er muligt at læse mere om Bezzerwizzer-spillene inde på koncernens hjemmeside. Det er også Bezzerwizzer, der har produceret det populære brætspil HINT.

Udgivelser af Bezzerwizzer

Bezzerwizzer er det originale og helt klassiske brætspil, som vi har fokuseret på i denne anmeldelse. Spillet indeholder 5000 spørgsmål fordelt over 20 kategorier og tager mellem 30 og 60 minutter at spille. Alderen er sat til minimum 15 år, og man kan spille fra 2 spillere og op.

Bezzerwizzer Familie: Denne udgave af det populære Bezzerwizzer-spil er til for hele familien og gør, at både forældre og børn kan spille mod hinanden og dyste i, hvem der ved mest. Spillet har nemlig ledetråde inkluderet til børnene, hvilket hjælper dem til at kunne være med på niveau med de voksne, og det gør, at spillet er lige sjovt for alle deltagere. Der er 2.400 spørgsmål med fordelt på 16 forskellige kategorier, og spillepladen indeholder en række interessante billeder, som relaterer sig til både spørgsmål og ledetråde. Alt efter, hvor meget man taler om spørgsmålene, og hvor mange deltagere der er, er spilletiden et sted mellem 30 og 60 minutter. Spillet kan spilles af to spillere og op, og børnene skal helst være 10 år eller mere for rigtigt at kunne være med.

Bezzerwizzer Året der gik 2018: I denne version af Bezzerwizzer er de 600 spørgsmål spredt ud over 150 forskellige emner lige fra sport til politik, som alle relaterer sig til det forgangne år (sådan en udgave udgives typisk hvert år). Både store og små begivenheder har fået plads i spillet, og selvom hver enkelt spil kun tager 5-10 minutter, er der alt i alt mange timers underholdning gemt i denne version af Bezzerwizzer. Spillet anbefales til spillere over 15 år, og der skal være mindst to deltagere.

Bezzerwizzer Bricks: Denne del af Bezzerwizzer-familien indeholder en mængde mindre spil med afgrænsede emneområder som ’Berømte romancer’, Sportens triumfer’ og ’Fantasy’. Her kan man altså vælge sit yndlingsemne og quizze inden for den kategori, man føler sig allerstærkest i. Det er også muligt at kombinere Bezzerwizzer Bricks med det originale Bezzerwizzer-spil. Spillene tager fra cirka 5 minutter og opefter, og som altid skal man være mindst to til at spille. Det anbefales, at spillerne er mindst 15 år.

Vores vurdering af Bezzerwizzer

Bezzerwizzer er et sjovt og udfordrende spil, som både stiller krav til paratviden og taktisk snilde. Netop muligheden for at kunne drille sine modstandere – og den konstante trussel fra dem om, at de kan smide Bezzerwizzer-brikken – giver spillet et fascinerende element af spænding. De mange forskellige kategorier gør desuden, at de fleste vil have et eller flere områder, som de føler sig vidende indenfor, ligesom de forskellige udgaver af spillet sikrer, at der er et spil til de fleste anledninger og spillersammensætninger.

Muligheden for at bruge Zwap-brikken og bytte brikker med sine modstandere eller flytte deres favoritkategori ned på 1-pointsfeltet på spillepladen giver også spillet dynamik og en sjov fornemmelse af uforudsigelighed. Alt i alt er Bezzerwizzer efter vores mening et spil, der både sætter gang i de små grå og sikrer en underholdende oplevelse, og det kan varmt anbefales til alle spillelystne, både børn og voksne!

Læs også vores brætspil anmeldelse af Cranium.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse