Anmeldelse af Fog of Love

fog of love

Artiklen indeholder reklamelinks.

Fog of Love er et underholdende voksenspil, som går ud på opbygge en kærlighedshistorie mellem 2 karakterer (dig og din medspiller). Man gennemlever forskellige scenarier, som kunne være at finde i en romantisk komedie eller en anden kærligheds-fortælling. Sammen skal dig og din medspiller skabe jeres karakterer og forhold, hvor I vil blive udfordret på mere end en måde. I kan blive konfronteret med alt fra utroskab til frieri, og hvordan I reagerer er helt op til jer. Fog of Love er et varierende brætspil, som du kan tage frem igen og igen uden at det bliver ensartet.

Køb Fog of Love

Hvad handler Fog of Love om?

Fog of Love handler om at spille et forhold mellem de to karakterer du og din medspiller får skabt ved at vælge de såkaldte features, occupations og traits. I basisspillet er der fire forskellige kærlighedshistorier man kan spille igennem. Hver af disse kærlighedshistorier kan ændre sig alt efter, hvilke scener i trækker og spiller. Som spiller skiftes man til at spille en scene, hvoraf der er tre typer: “sweet”, “serious” eller “drama”. Scenerne lægger op til at spillerne skal tage et valg om, hvad man for eksempel gerne vil lave på den første date.

Derefter vælger man, ved at lægge sin choice token med det bogstav, som svarer til valget på kortet, enten A, B, C eller D. Jo længere man kommer ind i spillet, desto sværere og mere dramatiske bliver scenerne, der udspiller sig. Udover kærlighedshistorien og scenerne, så har hver spiller én destiny og nogle traits, som man kan forsøge at få opfyldt (mere om dette senere).

Hvad medfølger i købet af Fog of Love?

Du får mange forskellige brikker og lignende ting med i Fog of Love. Derfor kan det også virke meget uoverskueligt, når du for første gang åbner brætspillet. Men når først du har spillet brætspillet et par gange, så finder du hurtigt ud af, hvad de forskellige brikker står for. Brætspillet indeholder en spilleplade, regelbog, 2 kortholdere, 2 dobbeltsidede karakterkort (mand/kvinde), 4 kærlighedshistorier, 110 scener (enten sweet, serious eller drama), 38 traits, 60 features, 36 occupations, 14 destinies, 30 tutorial kort, 8 choice tokens (A, B, C og D, i både blå og pink), 70 personality tokens med en værdi af 1 og 10 personality tokens med en værdi af 5.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Det første der skal gøres, når man starter et spil Fog of Love, er at vælge en kærlighedshistorie. Derefter skal man finde de kapitler, slutning/finale, og scener, der hører til den valgte kærlighedshistorie. Kapitlerne og slutningen lægges i en bunke med kapitel ét øverst og slutningen nederst. Derefter blander man de specifikke til kærlighedshistorie  ind i de tre scenebunker. “Sweet” scener er markeret med en cirkel, “serious” scener med en firkant og “drama” scener med en stjerne. Dernæst blander man traits, features og occupations, og lægger kortene på deres respektive pladser på spillepladen. Til en kærlighedshistorie tilhører ligeledes nogle bestemte destinies, disse bliver uddelt til spillerne i deres respektive farver.

Efter spillepladen med kort er blevet gjort klar, så skal de to spillere skabe deres karakterer. Hver spiller vender deres karakterkort, til det køn de vælger at være i dette spil. Derefter trækker hver spiller 5 traits, som kun den enkelte spiller må se. Nu vælger spillerne 3 traits og placerer dem i kortholderne. Disse traits skal hjælpe med at bringe karaktererne til live, men har også en funktion der vil blive uddybet om lidt. Efter der er valgt traits skal spillerne trække 3 occupations hver især. Occupations lægges ned på bordet med forsiden op, så begge spillere kan se dem. Til sidst trækker hver spiller 5 features, spillerne vælger 3 af dem, som er de ting de først lagde mærke til ved deres medspillers karakter. Dette er for at skabe en mere interessant karakter.

På features- og occupations kortene er der nogle ikoner nede i højre hjørne, der svarer til et af de seks personlighedstræk på spillepladen. Hver spiller lægger en personality token, på den retning pilen peger i det givne personlighedstræk. Så skal man finde på et navn, i stedet for bare at bruge sit eget, da det er en anden person man spiller. Til sidst introducerer man sin karakter til sin medspiller, hvor man gerne skulle bringe traits, features og occupations i spil.

Selve spillet

Kort fortalt er Fog of Love et rollespil. Derfor bliver det 100 gange sjovere og underholdende, hvis spillerne lever sig ind i rollerne, hvilket kan være en grænseoverskridende affære. Rollespillet gør sig også gældende for de valg der bliver truffet i løbet af spillet, eftersom man bliver nød til at vælge det karakteren ville vælge, selvom det strider imod ens fornuft. Man kan også spille efter at opfylde de krav spillet har sat, for at din karakter kan vinde, men vi mener det er sjovere, hvis man vælger efter sin karakters hjerte, for det kan være man får lavet en karakter, hvor det nogle gange er vigtigere hvad ens partner vil end hvad man selv har lyst til. Dette kan gøre spillet mere interessant og mindre forudsigeligt, og gør at hver gang man spiller kan man prøve med en ny tilgang til spillet og den karakter man laver.

Fog of Love er et spil, der giver rig mulighed for at slippe fantasien løs. Det er ofte rigtig sjove og skøre karakterer, der bliver lavet, alle med unikke jobs og karaktertræk. Fog of Love er næsten ligeså sjovt at se nogle spille, som det er at spille det selv, da det udfolder sig meget som en romantisk komedie, hvilket også er tanken bag spillet. Derfor kan det selvom der kun er plads til to spillere, sagtens sidde flere om bordet, hvis man skulle have lyst til at se noget god underholdning. Her bliver det dog endnu vigtigere for spillerne at leve sig ind i deres karakterer.

Sådan vinder du

Man vinder, hvis ens karakter bliver lykkelig. Dette sker ved at opnå ens mål og opfylde ens sidste destiny. Undervejs i spillet kan destinies ændre sig, hvilket illustrerer, hvordan parforholdet man spiller i gennem ændre sig, alt imens karaktererne udvikler sig. Det er svært at sige, om der er en “rigtig” måde at spille Fog of Love på. Men der er ingen tvivl om at rollespil er hensigten med spillet.

Fog of Love beskrives som en romantisk komedie lavet om til et brætspil. Med det i tankerne kan man se hvert spil som en ny romantisk komedie, i stedet for at se det som en ny mulighed for at vinde i et spil. Når det så er sagt, kan man ende med at få lavet en karakter, for hvem det er ekstremt vigtigt at vinde i alting, og i det tilfælde kan linjerne mellem karakter og spiller måske blive en smule sløret.

Fog of Love regler

Reglerne i Fog of Love er forholdsvis simple. For når først spillet og karaktererne er gjort klar, så trækker man det første kapitel og følger instruktionerne derfra. I kapitlet står der hvor mange scener der skal bruges, hvilke scener man skal trække og hvor mange scener der er i det kapitel man er nået til. Ved scener med valgmuligheder benytter man brikkerne i ens farve med enten A, B, C eller D. Derefter markerer man med personality tokens, om det har givet mere lykke på sit karakterkort og/eller om det har øget eller mindsket ens karakters personlighed i et eller flere af de seks felter på spillepladen, som indikerer pesonlighedstræk.

Personlighedstræk fortæller dig mere om, hvem din karakter er, og viser udviklingen af begge spillers karakterer. Derudover er det personlighedstræk, der bestemmer om du har opfyldt dine trains. På ens trait kort er der vist et antal pile indenfor et personlighedstræk, som enten peger op eller ned. Dette er den mængde personality tokens man har brug for i pilens givne retning. Derfor kan det være vigtigt at tænke over sine traits mens man spiller. Ved et succesfuldt trait øger ens karakters lykke og kan derfor have indflydelse på om spilleren opnår sin karakters destiny. Hvis man har traits, der kræver samme personlighedstræk for at blive opfyldt, så vil den første man opfylder kræve det, der står på kortet. Den næste vil kræve dobbelt så meget, som står på kortet. Derfor kan det give mening at vælge traits, der kræver forskellige personlighedstræk.

Traits og destinies kan nogle gange blive opfyldt i fællesskab. For de kræver en “shared balance”, hvortil man også ser på om ens partner har point i det pågældende personlighedstræk. Derimod trækker det ned hvis dit eget trait kræver plus i personlighedstrækket, men din partner har igennem spillet fået minus i personlighedstrækket.

Historien om Fog of Love

Fog of Love kom på markedet i 2017,  og spildesigneren er danske Jacob Jaskov. Idéen kom af, at hans kone savnede et underholdende voksenspil for par. Derfor gik Jacob i gang med at læse om, hvad kærlighed er. Derudover spillede han forskellige brætspil med sin kone og snakkede om deres kvaliteter og kritiske sider, indtil han udviklede konceptet til Fog of Love. Brætspillet blev en realitet ved hjælp af crowdfunding platformen Kickstarter, hvor flere tusinde valgte at donere penge til udvikling og produktion af spillet.

Efterfølgende viste den danske spildesigner sit færdige brætspil frem på den anerkendte brætspilsmesse i Essen. Her fik folk mulighed for at teste Fog of Love, og folk blev hurtigt begejstret over den nye idé til et kærligheds-brætspil for to. Det blev en så stor en succes på messen, så en Walmart sælger lavede en aftale med Jacob om at distribuere brætspillet i USA. I dag kan brætspillet købes overalt.

Selvom brætspillet er nyt, så har det alligevel noget historie bag si. Det er en nyklassiker, som ikke nok med at have vundet prestigefyldte priser, også er et godt eksempel på innovation. Aldrig før har man hørt om et spil til par. Udviklingen af Fog of Love er stadig igang den dag i dag, og der udkommer hele tiden nye varianter af spillet samt udvidelser.

Fog of Love har været nomineret til en lang række priser heriblandt “Golden Geek Most Innovative Board Game” og “Golden Geek Best 2-Player Board Game“.

Udgivelser af Fog of Love

Indtil nu har vi kun snakket om basisspillet, som udkom i 2017. Siden da er der kommet nye varianter af basisspillet. Det er henholdsvis Fog of Love (Female Couple Cover) og Fog of Love (Male Couple Cover). Spillene adskiller sig fra basisspillet ved, at det hele handler om to personer af samme køn. Ellers er reglerne, brikkerne osv. det samme som basisspillet.

Der er også udgivet flere forskellige udvidelser, faktisk tre. Disse tre udvidelser kan på hver deres måde gøre et spil Fog of Love mere interessant. Netop fordi de tilføjer kort, man kan vælge at benytte med ethvert gennemspil.

Den første udvidelse hedder “It Will Never Last”. Denne udvidelse gør spillet lidt sværere, da den sætter spillernes forhold op til at være dømt til at fejle. Dette er for at illustrere, at nogle forhold ikke har særligt meget tilfælles. Derfor bliver det svært for spillerne at få deres karakterer til at blive lykkelige.

Den anden udvidelse hedder “Paranomal Romance”. Denne udvidelse, som navnet antyder, er en smule speciel. Efter man har spillet et spil igennem med denne udvidelse, så kan det nemlig være, at den har effekt på det næste spil du spiller, hvilket er det paranormale aspekt i udvidelsen. Man skal dog ikke lade den påvirke, hvis man gerne vil spille et almindeligt basisspil næste gang man spiller.

Den sidste udvidelse hedder “Trouble with The In-Laws”. Hvis man vælger at spille denne udvidelse, så skal man ikke bare holde sig selv og ens partner lykkelig. Samtidig spiller ens karakters forældre en rolle. Forældrene har selvfølgelig en mening om ens liv og de valg man tager. Derfor skaber dette en ekstra dimension i spillet og tilføjer noget helt unikt.

Vores vurdering af Fog of Love

Fog of Love er et unikt brætspil designet til 2 personer (par, venner, veninde eller lignende). Sammen skaber i en romatisk komedie, hvor I mødes, bliver forelsket og støder på par-relateret udfordringer. Spillet er meget varierende, og med din egen fantasi vil du altid støde på nye karakterer og historier. Derfor kan du blive ved med at tage spillet frem. Spillet mister sin charme, hvis man ikke lever sig ind i rollespillet. Så lev dig ind i din rolles karakter, for så er du garanteret underholdning for alle pengene.

Læs også vores brætspil anmeldelse af Partners.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse