Anmeldelse af Tegn og Gæt
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Er det et æsel? En hest? Det må være en giraf! Eller, vent… er det en flodhest? Der kan være mange gode bud, når dit hold skal gætte, hvad det er, du prøver på at tegne i dette fantastiske brætspil kaldet Tegn og Gæt. Her skal du spidse din kreative side og hive dine billedkunstskaber frem, for vejen mod sejr er at tegne noget, som de andre lynhurtigt gætter! Og ellers kan du jo bare håbe på, at dine holdkammerater har gode tegneevner, så du i det mindste kan gætte dig frem til jeres point.
Hvad handler Tegn og Gæt om?
Navnet på spillet siger næsten det hele: Du skal tegne, og så skal de andre gætte. Eller en af de andre på dit hold skal tegne, og så skal du gætte. Derfor gælder det om at holde hovedet koldt, hænderne rolige og åbne op for ideerne, når der sammen med dit hold skal kæmpes for pointene og sejren i Tegn og Gæt.
Der er 2000 Tegn & Gæt opgaver i alt, som er opdelt i 4 forskellige opgavekategorier; Levende væsener (mennesker eller dyr), Ting eller sted (noget håndgribeligt – eller et område, som f.eks. Danmark), Alt muligt (f.eks. begreber) og junior-kategorien.
Det hold, som starter, kaster terningen og rykker spillebrikken. Det felt, som brikken lander på, angiver, inden for hvilken kategori, den første person skal tegne. Hvis den person, som sidder med kortet, vurderer, at ordet i den givne kategori er for svære at tegne, kan personen vælge at tegne ordet i junior-kategorien. Det samme gælder, hvis det er et barn, der skal tegne. Junior-kategorien giver dog færre point end de andre kategorier ved et korrekt gæt.
Når personen, der skal tegne, har forstået opgaven, vendes timeglasset, og personen går i gang med at tegne. Hvis en fra holdet gætter, hvad tegningen skal forestille, inden tiden er udløbet, får holdet 5 point. Hvis holdet ikke kan gætte, hvad tegningen skal forestille, må modstanderne gætte – først holdet til venstre, derefter holdene i urets retning. Holdene skal dog gætte med det samme, og der må kun gættes én gang. Hvis modstanderholdet svarer rigtigt, får deres hold 2 point.
Når alle holdene er nået i mål, tælles pointene op: Det hold, som har fået flest point igennem spillet, har vundet! Dette er en simpel forklaring på reglerne. Du kan læse en uddybende forklaring af spillets regler længere nede i denne anmeldelse.
Hvad medfølger i købet af Tegn og Gæt?
- Spilleplade.
- 480 opgavekort.
- En farveterning.
- Et timeglas (med sand til ét minut).
- 4 spillebrikker.
- 4 tegneblokke.
- 4 tusser.
- 30 x 5 point-kort
- 20 x 2 point-kort.
- Spilleregler på dansk.
Spiloplevelse
Tegn og Gæt er et oplagt brætspil for både venner, kollegaer og familiemedlemmer. Spillet er børnevenligt, da der er en særlig junior-kategori, som egner sig til børn helt ned til en alder af 8 år. Og måske kan man endda tage yngre børn med, så længe de bliver vejledt af en voksen. Derfor er der altså ikke nogen hindring for, at hele familien kan være samlet om dette brætspil.
Man skal spille i hold, da ens holdkammerater skal gætte på, hvad man forsøger at tegne. Det betyder, at det optimale for Tegn og Gæt er at være mellem 4 og 12 deltagere. Jo flere, man er, desto flere sjove tegninger kan man få ud af det. På den anden side kan det være nemmere at koncentrere sig, hvis man er færre spillere.
Længden af spillet afhænger naturligvis også af, hvor mange hold, man er, da holdene skiftes til at gætte på en tegning. Optimalt set varer spillet mellem 30 og 45 minutter, men er man flere hold, eller har man bare rigtigt svært ved at gætte, hvad ens holdkammerat tegner, kan spilles godt trækkes ud til over en times varighed. Det er der dog ikke nogen grund til at være bange for, da det med garanti også medfører masser af grin og underholdning på et højt niveau.
Spilgennemgang
Begyndelsen
- Kortene i de fire kategorier blandes hver for sig og lægges på midten af spillepladen.
- Inden spillet starter, aftaler man, hvor længe spillet skal vare. Der findes to muligheder: A) Spillet slutter på et aftalt tidspunkt eller efter en aftalt varighed – for eksempel klokken 16 eller efter en time. B) Spillet slutter, når alle spillere har tegnet et bestemt antal gange. For eksempel, når alle spillere har tegnet 4 gange.
- Deltagerne deler sig op i 2-4 hold.
- Hvert hold finder ud af, hvem der skal være den første tegner. Efter hvert slag med terningen skifter blyanten tur, så en anden er tegner for holdet.
- Hvert hold vælger en spillebrik og sætter den på startfeltet.
- Der udvælges et hold, som skal starte. Alternativt kan man bruge reglen om, at det hold, som sammenlagt er de yngste, starter spillet. Derefter går turen i urets retning.
Midten
- Det første hold slår med terningen; På terningen kan man se en farve og et tal, som til sammen angiver, hvor langt, holdets brik skal rykkes, og hvor lang tid, holdet har til at gætte på, hvad der bliver tegnet.
- Hvis terningen viser ‘1 x tid’ flytter holdet sin spillebrik hen til det første felt med den farve, som terningen viser. Samtidig får tegneren og holdet 1 minut til at gætte, hvad der bliver tegnet.
- Hvis terningen viser ‘2 x tid’ flytter holdet sin spillebrik to gange frem til den farve, terningen viser. Hvis terningen for eksempel er blå, hopper spillebrikken over det første blå felt og videre til det næste. Samtidig for tegneren og holdet 2 minutter, dvs. to gange timeglasset, til at gætte, hvad der bliver tegnet.
- Det felt, brikken lander på, viser (med farve og symbol), hvilken kategori, der skal tegnes inden for. Eksempel: Hvis feltet er rødt og symbolet forestiller en mand, skal der tegnes inden for kategorien ‘Levende væsener’. Hvis det er et barn, som skal tegne, må der tegnes fra junior-kategorien.
- Når tegneren har fået en kategori, trækker han/hun et kort fra den korrekte bunke kort på midten af spillepladen. Kun tegneren må se kortet.
- Når tegneren har forstået, hvad der skal tegnes, vendes timeglasset, og tegneren må begynde på sin tegning, imens holdet må begynde at gætte.
- Gætter en fra holdet, hvad tegningen skal forestille, inden tiden er udløbet, får holdet 5 point.
- Hvis holdet ikke kan gætte, hvad tegningen skal forestille, må modstanderne gætte – først holdet til venstre, derefter holdene i urets retning. Holdene skal dog gætte med det samme, og der må kun gættes én gang. Hvis modstanderholdet svarer rigtigt, får deres hold 2 point.
- Derefter går turen videre til holdet til venstre, som skal slå med terningen og gentage det, som første hold lige har gjort.
Afslutningen
- Når alle holdene er nået i mål, tælles pointene op: Det hold, som har fået flest point igennem spillet, har vundet!
Tegn og Gæt regler
Som udgangspunkt er reglerne ganske simple i Tegn og Gæt. Der er dog nogle retningslinjer, som man skal sætte sig ind i, før man går i gang med at spille spillet:
- Når man skal tegne noget, må man ikke bruge bogstaver eller tal. Eksempel: Hvis man tegner en bamse, må man ikke skrive “B” eller lignende for at give sine holdkammerater en ledetråd.
- Man må heller ikke gestikulere, mime eller sige noget, som kan hjælpe holdet på vej til at gætte, hvad tegningen skal forestille. Der må udelukkende gættes ud fra, hvad der bliver tegnet på blokken.
- Deltagerne på det gættende hold må gætte ubegrænset inden for den tid, der er i timeglasset. Tegneren må kun svare med ‘ja’ eller ‘nej’ for at hjælpe de gættende på vej. Når tiden i glasset er udløbet, skal tegneren omgående stoppe med at tegne, og holdet skal komme med sit gæt med det samme.
- Foruden at vinde point ved at gætte tegningerne, får hvert hold også 5 point, hver gang, det passerer mål.
Historien om Tegn og Gæt
Tegn og Gæt er en klassiker, som har mange år på bagen, men stadig er et populært brætspil den dag i dag. Den originale udgave af Tegn og Gæt vandt prisen for Årets Familiespil tilbage i 1989, og er stadig at finde i mange stuereoler og på mange institutioner den dag i dag.
Rent faktisk er Tegn og Gæt blevet så populært, at det også har været med i flere spillefilm og TV-serier. Måske er du bekendt med den verdensberømte amerikanske TV-serie, Friends, der handler om de seks venner Phoebe, Chandler, Ross, Monica, Joey og Rachel, som bor i New York? De spiller også Tegn og Gæt! Tror du ikke på os, så kig nærmere på Sæson 1, episode 18, der går under navnet ‘The One With All The Poker’.
I dette afsnit er der en scene, hvor Monica tegner en hånd, der vinker, og en fugl. Og vennerne gætter i et væk; Chandler gætter på “airport… airport 79… airport 77…” hvorefter Monica peger på tavlen og siger “Bye, bye, Birdie!” Herefter kigger de alle meget forvirret på tavlen og spørger, om det virkelig er en fugl, hun har tegnet…
Udgivelser af Tegn og Gæt
På det tidspunkt, hvor Friends-afsnittet blev indspillet (nævnt ovenfor), fandtes der kun den originale version af Tegn og Gæt. Siden dengang er der blevet udgivet to ekstra versioner af tegnebrætspillet.
I 2002 udkom Tegn og Gæt Exclusive, som er en fornyet, eksklusiv version af det originale spil. Grundlæggende er spillet lig med det originale Tegn og Gæt, men med flere nye figurer, der skal tegnes. Foruden det, er spilpladen og designet på spillet opdateret.
I 2005 udkom Tegn og Gæt Platinium, der er endnu en opdatering af det oprindelige Tegn og Gæt. I denne udgave er sætningerne endnu engang fornyet, så de passer til den tid, spillet er udgivet i. Denne udgave af Tegn og Gæt har vundet indpas hos mange danskere, og modtog prisen for Årets Familiespil i 2005, hvor det også blev udgivet. Lige som den første udvidelse af Tegn og Gæt, har Tegn og Gæt Platinium også fået et fornyet design, der passer bedre til nutiden.
Alle tre spil kan spilles uafhængigt af hinanden. Den originale udgave kan sagtens spilles den dag i dag, men ønsker man at få en nyere version eller måske at tilføje ekstra udfordringer til sin samling, kan man overveje at kigge nærmere på en af de to udvidelser!
Vores vurdering af Tegn og Gæt
Ej, hvor kan det være svært det der med en blyant og et hvidt stykke papir! Især, når der er et timeglas og en gruppe medspillere, der holder øje med hver enkelt lille streg, man sætter på papiret. Hvis man så oven i købet ikke har de helt store færdigheder inden for tegning, kan det godt gå hen og blive rigtig svært at hive de fem point hjem til holdet.
Derfor er humoren helt sikkert også en god faktor, når man spiller Tegn og Gæt; Hvis man tør grine af sig selv og de figurer, man forsøger at få krattet ned på papiret, stiger underholdningsniveauet gevaldigt! Og efter et par runder opdager man, at, selv om man ikke er helt skarp på blyantstregen, kan det på en eller anden måde alligevel lade sig gøre at tegne noget, der leder de andre på holdet på rette vej – og så begynder man altså at få blod på tanden og øje for sejren.
Det kan nemt gå hen og blive en højlydt affære, når Tegn og Gæt bliver smidt på bordet. Som en del af den gættende gruppe kan man fange sig selv i momenter, hvor man nærmest hopper på stolen og klapper i hænderne, mens man ivrigt gætter i både øst og vest: “Æsel! Kamel! Hund! Kat! Leopard! Elefant!” Jo mere, spændingen stiger, desto bedre føles de fem point også efterfølgende. Tegn og Gæt er nemlig et spil, hvor man belønnes for en ivrig indsats – både for den, der tegner, og de andre, der gætter.
Så selv om man måske tænker, at Tegn og Gæt kan blive lidt af en mundfuld, fordi man ikke er kreativ eller fantasifuld, er vi dog fortrøstningsfulde alligevel, efter at have spillet spillet. For på en eller anden måde formår man alligevel at finde en måde, hvorpå holdet kan gætte, hvad den udefinérbare figur på den hvide blok skal forestille. Og igen; Hvis det bliver for svær en udfordring, må man jo bare tage fra junior-kategorien i næste omgang!
Efter at have spillet Tegn og Gæt gennem det meste af opvæksten, kan vi med garanti anbefale dette spil til alle, der har lyst til at blive udfordret på sine kunstneriske færdigheder i kombination med høje grin og dybe frustrationer. Om det er i vennernes lag, i sommerhuset med familien eller til fredagsbar med kollegaerne, er der lagt op til flere timers god underholdning med Tegn og Gæt!
Læs også vores brætspil anmeldelse af Speak Out.
Indholdsfortegnelse