Anmeldelse af Scrabble

scrabble

Artiklen indeholder reklamelinks.

Hvis du elsker at sidde med et godt krydsord, men savner lidt konkurrence, så vil du elske Scrabble. Scrabble er en klassisk ordleg, hvor de små sproggrå hjerneceller sættes på prøve. Scrabble kan spilles af alle aldre, men de ældre har naturligvis en fordel. Brætspillet er en tidløs og simpel klassiker, som bidrager til ordforrådet og holder hjernen i gang.

Køb Scrabble

Hvad handler Scrabble om?

I Scrabble konkurrerer spillerne i bedste krydsordsstil om, hvem der har bedst styr på sproget og hermed kan udnytte andres ord, bonusfelter og de svære bogstaver som z og x, der har den højeste pointværdi.

Alle spillere starter med, og har igennem spillet, syv bogstavsbrikker, der trækkes tilfældigt fra den medfølgende stofpose. Den første spiller skriver et ord fra det midterste felt, og kan selv vælge om ordet går opad, nedad eller til siderne. Når spillerens tur er slut, tælles der point for de lagte bogstaver plus eventuelle bonusfelter. Når næste spiller lægger sine bogstavsbrikker, skal de på den ene eller den anden måde bygge videre på de eksisterende ord på brættet. Her handler det om at kunne udnytte modspillernes brikker ved enten at skabe parallelord eller nå ud til et af de eftertragtede bonusfelter.

Bonusfelterne er fordelt ud på brættet, og består af dobbel- og trippel bogstavsbonus samt dobbel- og trippel ordbonus. Bonusfelterne er et vigtigt element til at opnå de høje pointsummer, som alle er ude efter, så du må være taktisk for at få fingrene i dem. Hertil afgives der en 50points bonus for ord på minimum syv bogstaver.

Når der ikke er flere bogstaver tilbage i stofposen og en spiller lægger sin sidste brik, afsluttes spillet. Pointene tælles op og spilleren med flest point vinder spillet.

Hvad medfølger i købet af Scrabble?

 • 100 bogstavsbrikker
 • Stofpose til bogstaver
 • Et spillebræt
 • Fire holdere til bogstavsbrikker
 • En overskuelig regelbog

Spiloplevelse

For en del år siden udkom det digitale Scrabble under navnet Wordfeud, hvilket fungerede som en slags renæssance for det klassiske brætspil. I modsætning til den digitale udgave, hvor spillets algoritme afgør om et ord kan godkendes eller ej, er det i brætspillet Scrabble op til spillerne at blive enige om acceptable og uacceptable bogstavssammensætninger. Dette kan give et hyggeligt og ordspændende element til spillet, når deltagerne diskuterer ord og i sidste ende må finde den støvede ordbog frem fra hylderne for at nå til enighed.

På den måde giver et spil Scrabble en god mulighed for at genopdage synonymer og glemte ord, og hermed lidt indsigt i vores fantastiske sprog.

Spillet kan spilles af 2-4 spillere, og spiloplevelsen ændres markant på baggrund af antal spillere samt spillernes grad af vokabular. Spillet bliver særligt spændende, når alle spillere har sproget i deres magt, da mulighederne for at bygge videre på eksisterende ord er større end hvis du spiller mod dine børnebørn. Tilføjes der udelukkende 2-3 bogstavsord på brættet, forknudres mulighederne for at bygge videre og spillet kan desværre heraf blive lidt kedeligt. Spændingen stiger til gengæld i takt med antallet af spillere, da der her er større risiko for at dine muligheder forpurres igen og igen, inden det er din tur.

Udover blot at være god til ord er det vigtigt at have lidt øje for taktik. Alle vil gerne have fingrene i bonusfelterne, og nogle gange er det nødvendigt at vente med at lægge et ord, før en modspiller har banet vejen hen til et bonusfelt for dig. Det er en temmelig intens og irriterende oplevelse, når du sidder med muligheden for et flot 8-bogstavsord på et bonusfelt, men overhales af en modspiller der skriver ko lige der, hvor du ville have skrevet zoologi med z og bonus og det hele.

Spilgennemgang

Begyndelsen

Find papir og blyant frem, så I undervejs kan skrive point ned for hver spillers tur.

Læg spilbrættet midt på bordet, så alle spillere let kan se og nå brættet.

Ryst posen med de 100 bogstavsbrikker godt. Herefter trækker hver spiller syv tilfældige bogstavsbrikker, og placerer dem på sin bogstavsholder.

Før spillet går i gang, er det en god idé, at spillerne bliver enige om mulighederne for forkortelser og ord som åh og ih samt hvilken ordbog, der tages i brug ved ordtvivl. Hertil er egennavne aldrig tilladt.

Spilleren med et navn, hvor første bogstav er tættest på A, starter spillet ved at placere et ord i valgfri retning fra brættets midterste felt.

Midten

Første spiller starter med at lægge et ord fra brættets midterste felt, op, ned eller til siden er spillerens valg – der må ikke laves diagonale ord.

Din tur afsluttes ved at tælle point sammen for dit ord – husk her at lægge mærke til, om dit ord lægger sig ovenpå et bonusfelt, og læg disse point til dine ordpoint. Træk herefter ligeså mange nye brikker, som du lige har lagt. Spillerne skal altid have syv brikker på hånden, så længe der er brikker til det.

Spillet går altid videre til venstre mand, og næste spiller skal lægge sine brikker tilstødende allerede eksisterende ord på brættet. Nye bogstavbrikker må placeres sådan at de enten går op, ned eller til siderne, men ikke i flere retninger på én gang. Hertil har du muligheden for at kombinere dit ord med flere ord på brættet på én gang. Her tælles der point for alle de ord, som dit nylagte ord går i sammenhæng med.

Nye ord kan formes ved at tilføje et eller flere bogstavbrikker til et eksisterende ord, placere et nyt ord ved at bruge et bogstav i et allerede eksisterende ord, placere et ord parallelt med et eksisterende ord, således alle tilstødende bogstaver former eksisterende ord.

Ingen brikker kan flyttes eller slettes fra et felt efter der først er givet point for den.

Der er to blanke brikker med i spillet, hvilke fungerer som en joker, hvor du selv bestemmer bogstavsværdien.

”Ryst posen”: I din tur kan du vælge at bytte en eller alle af dine brikker. Denne handling betragtes som turens eneste handling, men kan være nødvendig, når man er gået fast i en hånd fuld af E’er og X’er.

Spillet slutter, når alle bogstaver er trukket fra posen og en spiller bruger sin sidste brik – eller når der ikke er flere mulige handlinger tilbage.

Udfordring

Når en spiller lige har lagt et ord, kan du eller en anden modspiller inden pointoptælling for ordet vælge at udfordre det. En udfordring betyder, at I sammen går ordet efter i ordbogen, og hvis det viser sig at ordet ikke findes, er stavet forkert, er et egenavn eller med bindestreg skal spilleren tage sine brikker tilbage og denne spiller mister sin tur. Den udfordrerende spiller mister intet ved udfordringen om han så vinder den eller taber.

Afslutningen

Når en spiller lægger sin sidste brik på brættet, afsluttes spillet og spillernes point tælles sammen. Spilleren med det højeste antal point vinder spillet. Resterende brikker i spilleres hænder trækkes fra som minuspoint på pointtavlen, så sørg for at komme af med Z, X og Y inden spillets afslutning.

I tilfælde af en uafgjort optælling, vinder den spiller, der havde flest point inden inddragelse af minuspoint.

Scrabble regler

Hver spiller starter med 7 brikker på hånden, og skal, så længe det er muligt, have 7 brikker på hånden ved hver afslutning af sin tur. Når en spiller for eksempel har lagt et ord bestående af fem bogstaver, trækker spilleren fem nye brikker fra posen.

Første spiller dækker brættets midterste felt med et ord, og så er spillet i gang.

Nye ord skal bygge videre på allerede eksisterende ord og bogstaver.

Ingen egennavne (Danmark, Scrabble, Henry)

Ingen ord, der kræver apostrof eller bindestreg

Forkortelser er normalt ikke tilladt, og det med god grund, da de forknudrer mulighederne for nye ord.

Udover ovenstående skal I blive enige om en dansk retskrivningsordbog til at tage udfordringer op med.

Optælling af point:

 1. Hvert bogstav referer på brikken til en talværdi fra 1 til 8 – E giver et point, mens X og Z giver otte point. Den blanke brik giver i sig selv ingen point, men er nyttig i jagten på lange ord.
 2. Din score efter hver tur er summen af de bogstaver du har lagt, plus de eventuelle bogstaver fra ord der er blevet manipuleret med af dit ord samt fra bonusfelter
 3. Bogstavsbonus: Lyseblå felter fordobler værdien af den bogstavsbrik, der ligger ovenpå den, mens den mørkeblå tredobler bogstavsværdien.
 4. Ordbonus: Ligger dit ord henover det lyserøde bonusfelt fordobles værdien af hele ordet, mens det tredobles ved at ligge ovenpå et rødt felt. Er du så heldig, at dit ord strækker sig over flere bonusfelter på en gang, tælles alle bonusser med i pointoptællingen.
 5. Bonusfelter kan ikke aktiveres igen
 6. Når en blank brik ligger ovenpå et felt med bogstavsbonus gives der ingen point for brikken, mens den stadig aktiverer feltet med ordbonus.
 7. Når to eller flere ord er aktiveret i en tur, tælles der point som almindeligt for dem alle
 8. Hvis det lykkes det for dig i din tur at lave ét 7-bogstavsord scorer du 50 point oveni pointene for dit ord.
 9. Når spillet er slut, tælles de bogstavsbrikker spillerne stadig har på deres bogstavsrække som minuspoint
 10. Spilleren med det højeste antal point vinder spillet.

Historien om Scrabble

Siden sin udgivelse er Scrabble blevet solgt i omkring 150 millioner eksemplarer rundt om i 121 lande på 29 forskellige sprog, heriblandt dansk, og hertil findes der over 4000 Scrabbleklubber rundt om i verden.

Spillet blev første gang udviklet i 1938 af en amerikansk arkitekt, som kaldte spillet ”Criss-Crosswords”, men arkitekten havde ikke held med at få spillet til at nå forhandlernes interesse, og spillet blev i denne omgang ikke udbredt. I 1948 købte en James Brunot rettighederne til Criss-Crosswords, og gjorde ikke meget andet end at rearrangere bonusfelternes placering og spillets navn til Scrabble, der direkte oversat betyder at kradse febrilsk.

Op til 1952 havde udvikleren knapt tjent penge på projektet, før direktøren for Macy’s havde taget et Scrabble med på ferie, hvor han kom så himmelhenrykt tilbage, at alle Macy’s forretninger herefter havde Scrabble på hylderne. For ifølge ham, så burde alle hjem have et spil Scrabble. Læs mere om historien.

Udgivelser af Scrabble

Igennem tiderne er der udgivet mange forskellige udgaver af Scrabble, der først og fremmest vedrører sig design – Deluxe udgaven i træ og med roterende spilplade, rejseudgaver i smarte kufferter eller med et gyseligt køkken- eller havetema.

Mange udgaver byder på en lækker taktil fornemmelse med indgraverede træbrikker, lækker stofpose og et spilbræt i høj kvalitet, hvilket klart er at foretrække til den fulde oplevelse af et godt brætspil, men med de billigere udgaver med plasticbrikker og et tyndt papbræt er der masser af glæde at finde i Scrabble alligevel.

Spillets regler er officielt blevet ændret fire gange siden udgivelsen i 1953, 1976, 1989 og 1999.

Til familiens yngste, som slet ikke kan vente med at lære at stave, findes Scrabble også i en juniorudgave.

Vores vurdering af Scrabble

Scrabble har af gode grunde overlevet alle disse år på spilmarkedet, da det som en tidløs klassiker leverer underholdning, og med held lidt uddannelse, til både unge og ældre, på farten eller i sommerhuset, for hele familien eller for to. Her på redaktionen stemmer vi i med Macy’s direktør – Alle bør have et spil Scrabble i deres hjem.

Uanset om du spiller Scrabble digitalt, i deluxe-udgaven i træ eller den med pap og plastic er I sikret mange timers god underholdning med dette hyggelige spil, hvor hele familien kan være med.

Særligt, hvis du elsker at løse krydsord, men savner konkurrencen, så er Scrabble lige noget for dig at udfordre familie og venner med. Digitale udgaver af Scrabble gør det endda muligt at holde et spil kørende, mens dine modstandere befinder sig på den anden side af jorden, hvilket er en hyggelig undskyldning for at holde kontakten.

Så, hvis du savner et spil, der på en underholdende måde holder dine små sproggrå hjerneceller i sving, så vil vi på det varmeste anbefale Scrabble.

God fornøjelse.

Læs også vores brætspil anmeldelse af Cluedo.