Anmeldelse af Splendor
|Artiklen indeholder reklamelinks.
Kort om Splendor
- 10+ år
- 2-4 spillere
- Spilletid på 30+ minutter
- Familiespil/kortspil
Splendor er et spil som er hurtigt at sætte op og nemt at gå til. Det er udfordrende, også selvom man blot er to spillere. Man befinder sig i Renæssancen som rig handelsmand og ens mål er at vinde prestige. Man opnår ens mål ved at bruge ressourcer. Ressourcerne til rådighed er upolerede ædelstene som kan anskaffe miner, handelsruter og kunsthåndværker. Vigtigt er det, at man kan se ud over egen næsetip, for andre handelsmænd er også i gang med at skaffe sig selv prestige. Måske kan de opnå det hurtigere end man selv kan. Man skal være snu til at aflæse andres taktik, og samtidig holde sin egen skjult.
Der spilles med åbne kort, men der spilles ikke med åbne sind. Så når man mindst venter det, kan en modstander have udset sig et kunstværk eller en mine. Modstanderen køber sig til dette udviklingskort, og man havde ikke set, at vedkommende havde ressourcer til at opnå dette udviklingskort. Og der står man så tilbage som den handelsmand, der ikke blev besøgt af en adelig i denne omgang. Man må desværre se ens prestige gå til anden side. I renæssancen vises der ingen nåde, alt handler om en selv og egen prestige – og det er også tilfældet i Splendor.
Vi har foretaget en grundig prissammenligning, hvor alle danske forhandlere af Splendor har været med i sammenligningen. Herunder linker vi til den forhandler, der tilbyder den laveste pris.
Hvad handler Splendor om?
Splendor er et brætspil, som handler om at være en dygtig handelsmand og dermed opnå prestige. Ressourcerne til rådighed i begyndelsen af spillet er upolerede ædelstene. Dem bruger man til blandet andet at anskaffe sig miner og handelsruter. Anskaffes gode miner og/eller stabile handelsruter vil endnu bedre erhvervelser være muligt. Dette faktisk til en bedre pris, da udviklingskortene også giver en bonus til brug senere i spillet. Er man en dygtig handelsmand, så opnår man en god portion prestige.
Når en spiller har nået 15 prestige point, kan spilleren kalde sig for vinder. Som tidligere nævnt kan det ske lige for øjnene af ens modstander. Overraskelsen kan komme af, at en handelsmand har opnået ressourcer nok til at få besøg af en adelig. Dermed har modstanderen mulighed for at få de sidste, men vigtige prestigepoint i hus. Ens taktikker er det eneste, som holdes skjult i Splendor. Ressourcer, erhvervelser og endda adelige spilles helt åbent.
Hvad medfølger i købet af Splendor
- 40 jetoner (syv smaragd, syv diamant, syv safir, syv onyks, syc rubin og 5 guldbrikker/jokere)
- 90 udviklingskort (40 niveau 1 kort, 30 niveau 2 kort og 20 niveau 3 kort)
- 10 adelige
Spilgennemgang
Begyndelsen
Man starter spillet uden ædelstene, udviklingskort eller andet på hånden. En tur består af ét træk, hvor man erhverver sig ædelstene, køber udviklingskort eller reserverer udviklingskort. Det første træk vil typisk være at beslutte sig for, hvilket udviklingskort man vil købe, og efterfølgende tag de ædelstene det koster at erhverve sig kortet. Ved hvert udviklingskort købt er der mulige prestige point at hente (med 15 prestige point vinder man spillet), og en bonus i form af en rabat ved køb af et andet udviklingskort. Udviklingskortenes bonus kan hjælpe til med, at man ikke behøver særlig mange ædelstene i en pågælden farve for at købe et udviklingskort af en højere rang. Og med udviklingskort der måske købes fra højere niveauer følger der også flere prestige point med.
Hovedfasen
Man får flere udviklingskort som spillet udvikler sig, hvilket resulterer i, at ens prestige point stiger. Antallet af bonusser har også en betydning i forhold til, at spillet har x antal adelige (afhænger af hvor mange spillere, der spiller med). De adelige aflægger en spiller et besøg, når spilleren har bonusser nok (kun talt på udviklingskort) til at opfylde den adeliges krav. At få besøg af en adelig giver gode prestige point og kan sommetider afslutte spillet meget uventet. Det er ikke et valg at få besøg af en adelig, fordi en adelig besøger en spiller, når kravet er opfyldt. Og med besøg fra en adelig i slutningen af ens tur, kan en spiller nå de 15 prestige point fra besøget.
Slutningen
Hvis en spiller opnår 15 prestige point i sin tur, får resten af spillerne lov at få en tur mere. Dermed får alle lige mange ture i alt. Den spiller med højeste prestige point vinder spillet. Der er derfor ingen garanti for, at den spiller der stoppede spillet ved at opnå 15 prestige point, nødvendigvis er vinderen i sidste ende.
Splendor regler
Før spillet begyndes, er det nødvendigt at blande hver stak af udviklingskort (niveau 1, 2 og 3) og ligge dem på bordet i stigende rækkefølge. Herefter vendes fire kort fra hvert niveau. De adelige blandes og vær opmærksom på, at der tages x antal adelige matchende til antal spillere, plus én. De adelige lægges øverst på bordet (de resterende adelige lægges tilbage i æsken). Til slut placeres seks bunker med jetoner i deres retmæssig farve.
- Spil med 2 spillere
- Der fjernes tre ædelstensbrikker i hver farve
- Ingen jokere (guldbrikker)
- Spil med 3 spillere
- Der fjernes to ædelstensbrikker i hver farve
- ingen jokere
Som der før er blevet nævnt, så afsluttes spillet så snart en spiller har opnået 15 prestigepoint, og derfor gælder det naturligvis om at nå det antal prestigepoint. Når spillet er gjort klar, som beskrevet ovenfor, så starter yngste spiller. Derefter går turen med uret. Når det er ens egen tur, skal man vælge én af følgende fire handlinger:
- Vælg op til tre ædelstensbrikker i forkellige farver
- Vælg to ædelstensbrikker i samme farve (der er et krav om at der mindst er fire af samme farve i den bunke man vælger at tage fra, ellers kan handlingen ikke gennemføres).
- Reservere et udviklingskort og tage en joker
- Købe et udviklingskort fra bordet i blandt dem der er vendt, eller et udviklingskort der er reserveret fra tidligere.
Man vil starter med at købe de kort, der ligger i niveau 1 på bordet, fordi man ikke har råd til de højere niveau-kort i begyndelsen. Ingen bestemmer hvornår man skal købe, eller hvilket niveau man vælger. På hvert udviklingskort kan der være prestige point at hente (ses øverst i venstre hjørne). Ved udviklingskort er der også hjælp at hente i form af en farve bonus til senere køb (ses øverst i højre hjørne). Prisen for et udviklingskort kan ses i venstre side af kortets bund.
Som spillet udvikler sig vil det dog blive nemmere at skaffe sig de ressourcer, der skal til for at købe udviklingskort, som ligger i niveau 2 og 3. Det betyder også, at man hurtigere opnår prestigepoint. Der er mange taktikker i Splendor, og man behøver ikke vælge den samme taktik hver gang. Det sker ofte, at man skifter taktik undervejs. Årsagen til det kan være, at en modspiller ødelægger ens planer, eller måske ser man sit snit til en langt bedre plan.
Nogle handelsmænd ønsker at bygge sin prestige på kun udviklingskort. Det vil – i den rigtige orden eller rækkefølge, om man vil – give visse bonusser, som kan være altafgørende i slutningen af spillet. Andre vælger at gå efter besøget fra de adelige, som sker ved at have de ressourcer, som kræves af den enkelte adeliges kort. Der er derfor mange forskellige taktikker, og der er intet entydigt svar på, hvilken strategi er bedst.
De adelige – som man spiller med – ligger synligt på bordet. I slutningen af hver tur kan man få besøg af en adelig, såfremt man opfylder de bonusser, det kræver at få besøg af en adelig. En adelig kommer kun på besøg, hvis farvebonusserne – der er angivet på den adeliges kort – matcher en spillers bonusser (farven som ses i højre hjørne).
Når man vælger ædelstene – som en del af sin tur – så må man aldrig afslutte sin tur med flere end 10 ædelstene (inklusiv jokere). Har man 11 eller mere, skal man aflevere brikker, indtil man igen er nede på 10.
Man kan reservere kort ved at tage dem op på hånden, og man kan frit vælge mellem kortene, der ligger åbne på bordet, eller man kan trække fra en af de tre bunker. På hånden må man dog kun have tre kort, og man kan ikke smide kort væk, som man har trukket. Hvis man vil reservere et kort, mens man har tre kort på hånden, så kan det kun lade sig gøre ved at købe et af de kort, man i forvejen har reserveret.
Når man køber et udviklingskort, skal man bruge de ædelstene, som kortet angiver. Man betaler sine ædelstene ved at lægge dem tilbage i bunkerne på bordet. Når et udviklingskort er købt, skal det ligge synligt på bordet, så de andre spillere kan se både bonus og prestige point. Køber man et synligt kort på bordet, skal det øjeblikkeligt erstattes af et kort fra bunken i samme niveau (medmindre stakken er løbet tør).
Spillet er færdigt, når en spiller opnår 15 prestige point. Men husk på at alle spillere skal afslutte deres ture, før man kan kalde sig for vinder. I nogle brætspil vinder man, så snart man er kommet i mål, men alle spillere får altså lige mange ture i Splendor. Derfor er det muligt at overstige den handelsmand, som egentlig sluttede spillet ved at opnå sine 15 point og dermed tage sejren.
Historien om Splendor
Splendor blev første gang udgivet i 2014 af Space Cowboys, som også har udgivet brætspillene ‘Unlock!’ og ‘Sherlock’. Splendor blev udviklet i et samarbejde mellem spildesigner Marc André og kunstner Pascal Quidault. Indtil videre har Splendor en enkel udvidelse fra 2017, ‘Splendor: Cities of Splendor’.
Splendor har været nomineret til mange forskellige priser og har også vundet et par af dem. Blandt andet er Splendor blevet nomineret til Spiel des Jahres prisen, hvilket er noget af en bedrift, da det er en af de mest prestigefyldte priser i verden. Brætspillet var også nomineret til Årets spil prisen i familiespil kategorien i 2015. Splendor har i øvrigt vundet den danske spilpris guldbrikken i kategorien familiespil i 2015. Her er eksempler på andre priser, som Splendor har vundet.
- Nederlandse Spellenprijs – Best Family Game (2015)
- Vuoden Peli Adult Game of the Year (2014)
- UK Games Expo Best New Boardgame (2014)
- Meeples’ Choice (2014)
- Golden Geek Board Game of the Year (2014)
- Golden Geek Best Family Board Game (2014)
Udgivelser af Splendor
Splendor har én udvidelsepakke kaldet Splendor: Cities of Splendor (2017), som giver spilleren hele fire udvidelser i en, hvor man så kombinerer den ønskede udvidelse med grundspillet. De fire udvidelser er:
- ‘Cities’ erstatter de 10 adelige med tre bykort, som hver har deres eget sejrkrav.
- ‘The Trading Post’ giver forskellige bonusser hver gang man anskaffer specifikke udviklingskort. Det kan for eksempel være, at man udnytter ‘tag to ædelstenen af samme farve’. Flere sejrpoint fra den første adelige man får besøg af og så videre.
- ‘The Orient’ får man tre stakke kort, som tilføjes til grundspillet (en stak for hvert niveau). To kort vendes fra hver stak og giver hver især specielle egenskaber.
- ‘Strongholds’ giver spilleren tre tårne, som man kan bruge til at reservere kort med. Det er muligt for andre spillere at flytte med en spillers tårn. Lykkedes det dog en spiller at få tre tårne på samme kort, må man i slutningen af en tur erhverve dette kort uden at bruge en action på det.
Vores vurdering af Splendor
Vurderingen herfra har ordlyden af positivitet, og når man har spillet Splendor nogle gange, så er det et rigtig hyggeligt, spændende, udfordrende og let tilgængeligt spil. Spillet er en sand klassiker og et easy-pick i en situation, hvor der ikke er et behov for at bruge store mængder tid på at terpe lange spilleregler og komplekse taktikker. Splendor kan spilles af hele familien, hvor opstilling og regler er nemme og hurtige at gå til. Med det sagt er Splendor stadigvæk et taktisk brætspil, men det skal ikke forveksles med de tunge taktiske brætspil. Én tur består af én ud af i alt fire mulige træk, og det handler om at købe sig til prestige point.
Når man først er kommet igang med spillet, så får man hurtigt en fornemmelse af, hvilken taktik man ønsker at satse på, og går efter de ædelstene (jetoner) man har behov for. Strategien man vælger kan ændre sig undervejs, og det ødelægger ikke nødvendigvis spillet. Det gør også spillet varierende, så man aldrig bliver træt af spillet. Det handler også om, hvordan udviklingskortene er blandet, og hvad der ligger på bordet. Derfor spiller held også en afgørende rolle i spillet. Spillets gang afhænger også af, hvad modstanderne vælger at gøre, og du kan derfor have en fordel i at være god til at aflæse folk.
På baggrund af denne diversitet af muligheder er Splendor også et spil man hiver frem igen og igen. Selv for to personer fungerer et spil som Splendor. Gameplayet holder, og det kan være svært at aflæse, hvilken taktik modstanderen vælger.
Er du interesseret i at læse flere familiebrætspil anmeldelser? Så tag et kig på vores brætspil anmeldelse af familiespillet Settlers of Catan.
Indholdsfortegnelse